Jerzy Andrzejewski: Popel a démant

Četba na pokračování z klasického románu moderní polské literatury.

Poslouchejte na Vltavě od 13. října 2014 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Jerzy Andrzejewski (1909-1983) byl polský spisovatel, dramatik, scenárista, literární a divadelní kritik. Po druhé světové válce vedl Svaz polských spisovatelů v Krakově a ve Štětíně, byl poslancem Sejmu.

Popel a démant (Popiół i diament, 1948) je nejznámější a nejslavnější Andrzejewského dílo. Sám autor román v roce 1954 přepracoval, o čtyři roky později bylo zfilmováno pod režijním vedením Andrzeje Wajdy. Román s krutou pravdivostí zachytil situaci konce druhé světové války, kdy se v bratrovražedných bojích konstituoval polský stát. Základem hlavního dramatu prózy byla skutečná událost, která vyvolala spisovatelovu uměleckou představivost.

Sám autor o něm napsal: „Chtěl jsem v této knize ukázat polskou skutečnost, jaká byla v prvních dnech svobody, se vší slávou a bídou. Byla to skutečnost surová, brutální i tragická, a právě takový je můj román…“

Hrdina příběhu Maciek je příslušníkem Zemské armády (Armia Krajowa), která působila v Polsku za druhé světové války a byla součástí západního zahraničního odboje. Politickou situaci Polska na konci válečného konfliktu však určil stejně jako v celé východní Evropě fakt, že moc převzali komunisté. Zemská armáda, oslabená porážkou varšavského povstání v roce 1944, byla donucena ustoupit do ilegality.


Čte: Luděk Randár

Překlad: Helena Teigová Rozhlasová úprava: Tomáš SedláčekRežie: Lukáš Kopecký

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.