Jindřich Štyrský: Kraj Markýze de Sade

21. duben 2015

Esej českého surrealisty o kontroverzním francouzském prozaikovi.

Poslouchejte na Vltavě 21. dubna 2015 v 15:05. Po odvysílání se esej objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 27. dubna 2015.


Výtvarník, básník a esejista Jindřich Štyrský napsal tuto esej na základě osobního zážitku: v létě roku 1932 se vydal do Provence, kde navštívil i zříceniny zámku La Coste, který kdysi patřil. Když text vyšel v roce 1933 v Rozpravách Aventina, Štyrský jej doprovodil i dvěma vlastními fotografiemi, které na místě pořídil: právě sem spadá počátek Štyrského vážného zájmu o fotografování.

Francouzský prozaik, šlechtic Donatien-Alphonse-François markýz de Sade(1740-1814) se jako voják účastnil sedmileté války, vedl dobrodružný život ve Francii a Itálii. V revolučních letech byl za praktiky, jež byly později nazvány jeho jménem, vězněn, pak propuštěn, za konzulátu znovu uvězněn. Během věznění napsal řadu románů, povídek a jiných textů (Filozofie v budoáru, 1795, Nová Justina, 1797, Rozhovor mezi knězem a umírajícím).


Čte: Ivan Řezáč

Autor: Jindřich Štyrský Připravil: Petr TurekRežie: Lukáš Hlavica

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.