John Cheever: Zabiju tě v Shady Hillu

2. červen 2016
Hra pro tento večer

Rozhlasová hra natočená podle povídky amerického autora. V napínavěm příběhu o setkání maloměstského obchodníka Blakea s neznámou a tajuplnou ženou, která ho přichází zabít, uslyšíme v hlavních rolích Luďka Munzara, Janu Hlaváčovou a Hanu Maciuchovou.

Poslouchejte na Vltavě 2. června 2016 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do středy 8. června 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

John Cheever (1912-1982) byl vynikajícím americkým spisovatelem a jeho umění zachytit v drobných povídkách svět maloměsta a charaktery jeho obyvatel mu vyneslo přízvisko „Čechov předměstí“. Obratem v jeho kariéře byla kniha Rodinná kronika Wapshotových, která mu v roce 1957 přinesla velký úspěch a cenu National Book Award. V roce 1979 obdržel za kompilaci povídek „Povídky Johna Cheevera“ prestižní Pulitzerovu cenu. Podle jeho povídky Plavec byl v roce 1968 natočen film s Burtem Lancasterem v hlavní roli.


Dvě z Cheevrových dětí, dcera Susan Cheever a syn Benjamin Cheever navázali na jeho dráhu a stali se úspěšnými spisovateli. Susan Cheever publikovala o životě svého otce biografii Home Before Dark, kde odhalila jeho bisexualitu, zřejmou z jeho posmrtně publikovaných dopisů a článků.


Osoby a obsazení: Blake (Luděk Munzar), Sára (Hana Maciuchová), Flóra (Barbara Kodetová), Anne (Hana Ševčíková), Luisa (Věra Slunéčková), žena (Jana Hlaváčová), Petr (Lukáš Hlavica), Clayton (Pavel Chalupa), Trace (Antonín Hardt), Wrightonová (Marie Marešová), sekretářka (Zuzana Davidová), úředník (Jan Řeřicha), hlídač (Václav Kotva), Toby (Jakub Dvořák), Henry (Andreas Christodoulou)

Autor: John Cheever Překlad: Eva KondrysováDramatizace: Věra MaškováDramaturgie: Pavel MinksRežie: Karel Weinlich

Natočeno v roce 1990.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.