John Steinbeck: Neznámému bohu

Četba z mystického románu o osídlování Kalifornie. Příběh farmáře, který splynul s krásnými i děsivými silami přírody.

Desetidílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 19. května 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a četba. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.

Začíná to jako western: farmář Josef Wayne si v době osídlování Kalifornie zabere půdu v odlehlém údolí Nuestra Seňora. Postaví si ranč, na němž hospodaří se svými bratry a mexickými pomocníky. Ožení se s učitelkou Elizou, narodí se jim syn. Josef, ne nepodobný starozákonním prorokům, ale cítí, že štěstí je stejně proměnlivé jako divukrásná příroda kolem. A nebezpečí, s nímž musí bojovat, už není jako z westernu.


Po Indiánech zde zbyla jen pradávná svatyně uprostřed tajemného lesa a do údolí se vplíží horší nepřítel než bandité. Ani Josefovy mystické rituály nedokáží zastavit příchod vražedného sucha, jež mu postupně vezme úplně vše. Vlastně – skoro vše. Zbývá už jen jediný pramen, vyvěrající z hlubin jen tušených; z hlubin samotné lidské existence.

Robustní John Steinbeck nepatřil k autorům, jejichž díla bychom zařadili mezi tzv. duchovní literaturu. Byl to spíše zkušený znalec života než psycholog, spíše skvělý pozorovatel nežli vykladač. I ve zdůvodnění pro udělení Nobelovy ceny (1962) je zmiňován hlavně jeho „humor, zájem o sociální problémy a hluboké sympatie k utlačovaným“. Ale dvě rané knihy ze začátku třicátých let, Nebeské pastviny a Neznámému bohu, jsou prodchnuty mystickým symbolismem, jenž autor i jeho postavy čerpají z panenské kalifornské půdy, z divoké i jímavé krásy toho kraje, kde jsou bílí osadníci dlouho (a snad navždy) jen hosty.

Vášeň, s níž farmář Josef Wayne obdělává svou půdu, vášeň, s níž prožívá plození polí, zvířat i lidí, se mísí s uměřeností katolické církve a prastarými indiánskými rituály, až vniká směs pestrá a drsná jako mexická ponča. Ano, hlavním citem v knize je vášeň, hlavní dějovou linkou ovšem cena, kterou jsme ochotni za tuto vášeň zaplatit. Ne lidem, ale - neznámému bohu.


Čte: Martin Siničák

Autor: John Steinbeck Překlad: Emanuel a Taťána TilschoviRozhlasová úprava: Ludvík NěmecRežie: Radim Nejedlý

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.