Josef Topol ve vysílání Vltavy

15. červen 2015

V pondělí 15. června zemřel ve věku osmdesáti let dramatik, básník, překladatel a esejista Josef Topol. Výjimečná osobnost, vzpírající se se svým dílem povrchním a snadným zařazením; tvůrce s darem nádherného jazyka a schopností přiblížit se neokázalými prostředky živé podstatě věcí.

Divadelní dráhu začal v roce 1953 jako lektor v Divadle E. F. Buriana, následně jej režisér Otomar Krejča a dramaturg Karel Kraus vyzvali k autorské spolupráci pro Národní divadlo. V roce 1965 stál Topol právě s Krejčou a Krausem u zrodu Divadla za branou, pro něž napsal mimo jiné hry Slavík k večeři a Hodina lásky. O sedm let později režim zakázal premiéru jeho hry Dvě noci s dívkou a divadlo zrušil. Po podpisu Charty 77 pak byla Josefu Topolovi znemožněna další tvůrčí práce a jeho dílo nesmělo vycházet ani být uváděno. Na divadelní scénu se tak jako autor vrátil těsně před revolucí inscenací hry Hlasy ptáků v Divadle na Vinohradech, která se stala jeho poslední divadelní prací.


18. června 20:00Josef Topol: Hodina lásky Hra o ničivé síle času, o marné snaze člověka vzdorovat mu jakýmikoliv prostředky, i láskou. Hudební improvizace Petr Hapka. Dramaturg Dalibor Chalupa. Režie Otomar Krejča. Osoby a obsazení: El (Jan Tříska), Ela (Marie Tomášová) a teti (Leopolda Dostalová). Natočeno v roce 1968 (59 min). Hra Hodina lásky, kterou zařazujeme jako vzpomínku na Josefa Topola, byla původně napsána pro rozhlas. Samotné realizaci však nakonec předcházela inscenace právě v Divadle za branou – divadelní i rozhlasové nastudování připravil režisér Otomar Krejča s herci Marií Tomášovou, Janem Třískou a Leopoldou Dostalovou.

21:00Josef Topol: České myšlení?Z nedávno vydaného esejistického souboru jeho textů O čem básník ví (nakl. Torst 2014) jsme vybrali Topolovo zamyšlení z roku 1968: jde o strojopis - pravděpodobně dosud nezveřejněný příspěvek k anketě zkoumající stav soudobého českého myšlení. V knize je text publikován pod editorským názvem Vyzvali jste mne... (jde o incipit), my jsme pro rozhlas změnili název na České myšlení?. Vy si ho můžete poslechnout v interpretaci Ivana Řezáče.

20. června 14:00Josef Topol: Kočka na kolejíchKomorní „hru o třech situacích“ Kočka na kolejích napsal Josef Topol v roce 1964, poprvé byla uvedena o rok později v Divadle za branou v režii Otomara Krejči s Marií Tomášovou a Janem Třískou v hlavních rolích. Jejich ztvárnění milenců, kteří na zapadlé zastávce čekají na noční vlak, se stalo legendární. Soudobou podobu Topolových hrdinů připravil ve svém rozhlasovém režijním debutu divadelní režisér Štěpán Pácl. Do rolí servírky Évi a stěhováka Vény obsadil Magdalénu Borovou a Miloslava Königa.

15:00Josef Topol: „To mě bavilo psát, dialogy, ne líčit, jak něco vypadá“Citátem z programu k prvnímu uvedení hry Kočka na kolejích v Divadle za branou odstartujeme speciální hodinové vysílání o tvorbě dramatika, básníka a překladatele Josefa Topola. Hosty pořadu ve studiu nebo po telefonních linkách budou Marie Tomášová, Helena Glancová, Jan Tříska a Štěpán Pácl. Moderuje Kateřina Rathouská.

21. června 16:45Byla to LéthéLiterárně-hudební pásmo z básní, vzpomínek a fragmentů z divadelních her českého dramatika, básníka a překladatele Josefa Topola.Souběžně s divadelními hrami psal Topol po celý život poezii a její knižní vydání se v roce 1997 stalo literární událostí. V jeho poezii se odehrává střetávání křehkého s krvavým, šímovské prosvětlenosti a zprůhledňování se štěkotem psů, šlehnutí biče s drásavou drnkající úzkostí. A vše propichuje ostrá touha po řádu a po liturgii času. Připravil: Miloš Doležal, hudbu Antona Rubinsteina, Paula Hindemitha, Miroslava Kořínka a Jana Klusáka vybral Petr Mandel Režie: Dimitrij Dudík

Páteční večer s Josefem Topolemweb ČRo Vltava od 18. 6. do 18. 7.V dvouhodinovém portrétu nabídneme vzpomínky současníků (např. Marie Tomášová, Jiří Kuběna), citace z obsáhlých rozhovorů Josefa Topola se Sergejem Machoninem ze samizdatové revui O divadle z roku 1987 a Barborou Mazáčovou a Terezií Pokornou z Revolver revue z roku 1991. Zazní ukázky z Topolových básní a her Konec Masopustu, Hodina lásky a Kočka na kolejích. V případě posledně jmenované budeme mít možnost porovnat legendární inscenaci s Janem Třískou a Marií Tomášovou s inscenací z roku 2013. O Topolově dramatice si budeme číst ze článků Karla Krause a Barbory Mazáčové. Páteční večer připravil Vít Vencl, účinkují Jan Vlasák, Táňa Medvecká a Pavel Batěk.

K tomuto záznamu už sice nemáme autorská práva, na webu ale najdete další zajímavé hry, četby a dokumenty k poslechu.

Plná moc pro Josefa Topola a Jana Třískuweb ČRo Vltava od 18. 6. do 18. 7. Rozhlasové odpoledne, jak si je v roce 1965 vymysleli a jak jím společně provázeli dramatik a herec, jinak přátelé. Do studia pozvali též Otomara Krejču. Z hudebního archivu si vybrali madrigaly a americké lidové písně, Adama Michnu z Otradovic a E. F. Buriana; z knihovny A. P. Čechova, Jakuba Demla a básně z rukopisu sedmnáctiletého Ladislava Landy. Navíc si zajeli do Poříčí nad Sázavou, kde zastihli několik lidí, které běžně nepotkáváme.

03410237.png
autoři: ČRo , ČRo Vltava | zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.