Josef Váchal: Teorie vampyrismu

28. říjen 2013

Svůj cestopis Cesta Slovenskem s A. Calmetem Ord. S. B. aneb Theorii wampyrismu napsal Josef Váchal v letních měsících roku 1930. Cestoval s Annou Mackovou, psem Tarzanem – a knížkou barokního exegeta Calmeta o vampyrismu.

Tato kniha se stává absurdní záminkou k cestě a s Calmetovou ezoterickou knihou v batohu Josef Váchal nastupuje do vlaku.

Postřehy o slovenské přírodě, o povaze zdejší krajiny a lidu a zejména Váchalovy vpravdě věštecké vize budoucnosti Slovenska vytěžovaného turistickým ruchem, kde v konfrontaci průmyslového a zemědělského způsobu života prohrává obojí, dnešnímu posluchači znějí krutě pravdivě.

Rovněž úvahy o představách slovenského lidu o blahobytu se ukázaly jako předvídavé.

Váchal je geniální znalec přírody a životní autentičnosti a v žádném případě se nepovyšuje nad bídné poměry v zapadlých slovenských končinách. Sám je trvalým obyvatelem bídných poměrů, z nichž si nic nedělá, neboť se sytí duchovní potravou a bezbřehou imaginací.

Dnešního čtenáře kromě té baví na Váchalově knize jeho až dětinská hravost, ironie a humor, nezbytné prvky moderního umění, jehož je Josef Váchal solitérním zjevem.


Účinkuje: Ivan Řezáč

Autor: Josef VáchalRežie: Lukáš HlavicaPřipravila: Marie Nováková

autor: Marie Nováková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.