Jost Nickel: Bílý komár

18. srpen 2011
Hra pro tento večer

Kriminální hříčka německého rozhlasového a divadelního autora Josta Nickela vypráví o lenivých, leč mazaných policistech a jedné záhadné hmyzí nestvůře. V režii Milana Schejbala z roku 2002 účinkují Viktor Preiss, Jan Hrušínský, Josef Somr a další.

Jméno renomovaného německého rozhlasového a divadelního autora Josta Nickela bývá spojováno s žánrem černé komedie – v tomto duchu se nesou i v Českém rozhlase natočené hry Vloupání či Pokus o rekord. Ani Bílý komár z žánru nijak nevybočuje, i když začíná téměř idylicky.

Na břehu krásného lesního jezera tráví spokojeně své služební hodiny dva policisté. Obtížné služební povinnosti vyměnili za příjemný odpočinek. A nejen to. Svou tajenou pohodu jsou připraveni bránit za jakoukoli cenu, zvláště poté, co se dozví, že se starosta rozhodl "jejich" jezero komerčně využívat. Nechtějí tam žádné otravné rekreanty a lázeňské hosty. A tak vstupuje na scénu vzácný a nebezpečný bílý komár… Kriminální hříčka o lenivých, leč mazaných policistech, kteří své výhody hájí všemi prostředky, sice nabídne okamžiky komické a značně vykloubené, ale výchozí situace není naší realitě nijak vzdálená.

Po odvysílání najdete hru po dobu jednoho týdne k poslechu na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio