Julio Cortázar: Axolotl

1. duben 2015

Povídka současného argentinského spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 1. dubna 2015 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 7. dubna 2015.


„Kdo se bojí, neměl by číst Cortázara, respektive jeho povídkovou sbírku Ten, kdo chodí kolem. Povídky mají většinou nečekané vyústění, lehce morbidní náměty a nejsou to lehounké jednohubky, vkládané do úst našeho myšlenkového stereotypu,“ píše o Argentinci Cortázarovi česká spisovatelka Markéta Pilátová.

A pokračuje: „V jeho povídkách vystupují zelená, zježená, vlhká cosi,“ bytosti žijící v minimalistickém prostoru, měnící vlastnosti a podobné lidem zejména v rozdělení na zatuchlé, vyrovnaně nudné patrony - fámy - a rozjívené, těkavé a nesnesitelně rozjařené - kronopy , jimž občas v jejich příbězích sekundují takzvané naděje. Ty se vyznačují zejména usedlostí, hloupostí a jejich nejvroucnější touhou je kropit zelenou zahradu červenou hadicí.“

Jestli vám tahle anotace připadá potrhlá, máte pravdu. Přistoupíte-li na tajemně ironickou hru, budete se bavit literárním mistrovstvím a zvláštním smyslem pro humor Julia Cortázara. A jestli vám povídka o bezbarvém tvoru připomene něco z Franze Kafky, jedná se možná o podobnost náhodnou, avšak nepřehlédnutelnou.

Nepřistoupíte-li, nevyvozujte žádné důsledky - vždyť je dnes apríl.


Čte: Karel Vlček

Autor: Julio CortázarPřeklad: Mariana Housková Připravil: Petr GojdaRežie: Jaroslav Kodeš

autor: Petr Gojda
Spustit audio