Karel Bartošek: Z papírků 1973 - 74

22. únor 2016

Výběr z deníkových zápisků z normalizačních let angažovaného intelektuála, českého a po emigraci francouzského historika a publicisty.

Poslouchejte na Vltavě od 22. února 2016 vždy v 15:05. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Karel Bartošek pocházel z dělnické rodiny, v mládí vstoupil do KSČ. Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, stal se zde profesorem a v letech 1960 až 1970 byl členem Československé akademie věd. Ve své odborné práci se zaměřoval především na novodobé české dějiny. S ortodoxním komunismem se postupně rozešel. Angažoval se v Pražském jaru 1968, byl ze strany vyloučen, pracoval jako pomocný dělník a v roce 1972 byl šest měsíců vězněn. V roce 1977 se stal signatářem Charty 77.

Roku 1982 se svou francouzskou ženou Suzette a třemi dětmi emigroval do Francie. O rok později byl zbaven českého státního občanství. Ve Francii byl do roku 1996 vědeckým pracovníkem Ústavu pro soudobé dějiny v Paříži. Roku 1999 se podílel jako jeden ze spoluautorů na vydání Černé knihy komunismu, která se pokouší shrnout rozličné zločiny, jejichž pachatelem jsou orgány komunistických států.

03573341.jpeg

Deník Z papírků přináší klíč k hlubšímu pochopení Bartoškova vztahu ke komunismu. V sedmdesátých letech ještě emigraci nezvolil. Věřil, že mezi „vyvrženými“ může být užitečný. Deník začal psát po svém půlročním vězení. Nahlížíme letmo do života soukromého, ale zejména do autorovy sociální sítě, dozvídáme se o jeho názorech na minulost i politickou odpovědnost, stejně jako náhledy na budoucnost a možná řešení.


Čte: Otakar Brousek ml.

Autor: Karel Bartošek Připravila: Vladimíra BezdíčkováRežie: Lukáš Hlavica

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.