Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista

9. duben 2012

V roce 2000 byla na jevišti brněnského Divadla Husa na provázku uvedena pašijová hra, vycházející z podkrkonošských lidových her 18. století. Spirituální text byl v citlivém inscenačním provedení režisérky Evy Tálské zakomponován do obsáhlého hudebně dramatického díla. Přenesením do rozhlasové podoby neztratil původní divadelní tvar autentičnost, ani hloubku neokázalého, přesto velkolepého tvůrčího počinu.

Tradice uvádění biblických her je v českém prostředí spojena s barokním lidovým uměním. Zájem teatrologa Jana Kopeckého o tento kulturní jev, ale také znalost adaptačního a dramaturgického úsilí avantgardního režiséra E. F. Buriana, ho inspirovaly k vlastním autorským úpravám několika původních textů pro soudobé divadlo. Právě Komedii o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista připravil v roce 1965 pro brněnskou Mahenovu činohru. V tehdy legendárním nastudování režiséra Evžena Sokolovského a za přispění dramaturga Bořivoje Srby vznikla „spontánně přijímaná i bouřlivě diskutovaná inscenace, která do svého násilného stažení z repertoáru zaznamenala sto padesát repríz.“ Tehdejší asistentka režie Eva Tálská mohla tenkrát přihlížet mj. i hereckému ztvárnění Ježíše Krista v podání Ladislava Lakomého.

Pětatřicet let poté, iniciovala táž Eva Tálská zrod inscenace, která měla obnovit duchovní energii generacím, vyhaslým konzumním diktátem porevoluční společnosti. Mimo to se jí podařilo připomenout i zašlou slávu průkopnického počinu svého pedagoga a zakladatele Divadla Husa na provázku Bořivoje Srby a jeho generačních spolutvůrců. Společně s ním a dramaturgem Radanem Koryčanským zadaptovali Kopeckého text pro skromnější prostor experimentálního Divadla Husa na provázku, který i přesto zaplnil početný ansámbl pětašedesáti herců. Charismatického a stále herecky aktivního Ladislava Lakomého obsadila do role Piláta. Scénickou hudbu pro inscenaci složil Miloš Štědroň, pěvecký sbor dirigoval Jan Ocetek.

Rozhlasová verze divadelní inscenace vznikla v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2001. Dramaturgicky se na ní podílela Kateřina Halaštová, režii měl Zdeněk Kozák. Titulní roli Ježíše ztvárnil Michal Bumbálek, dále účinkovali: Čert Demon (Jiří Pecha), Opovědník (Pavel Zatloukal), Smrt (Alena Ambrová), Pilát (Ladislav Lakomý), Jidáš (Vladimír Hauser), Majdalena (Dita Kaplanová), Kaifáš (Jan Kolařík), Matka (Gabriela Ježková), Petr (Radim Fiala), Marta, Salome (Ivana Hloužková) ...

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka