Lars Saabye Christensen: Chet tady nezahraje

Život, smrt a jazz v rozhlasové hře norského autora.

Poslouchejte na Vltavě 31. ledna 2015 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 6. února 2015.


Jazz jako vzrušující hudební inspirace. Jazz jako zábava. Jazz jako vášeň. Jazz jako životní náplň i životní prokletí. Ve všech těchto podobách se objevuje jazzová hudba v rozhlasové hře norského autora, jehož knihy sklízejí úspěchy i za hranicemi a oblíbili si je i čeští čtenáři.

Lars Saabye Christensen, u nás nejvíce známý románem Beatles, je nositelem řady literárních cen a dnes patří k celosvětově známým a uznávaným spisovatelům. Kromě románů vydal i povídky, píše poezii, osvědčil se jako filmový scenárista (v české distribuci běžely filmy Telgrafista nebo Přísahám na mou duši) i dramatik.

Hru Chet tady nezahraje, která počítá s živou účastí hudebníků, napsal na tělo populárnímu norskému herci a režisérovi Thorbjørnovi Harrovi a s velkým úspěchem se hrála v Národním divadle v Oslu.

Hořká zpověď jazzového hudebníka, který jazzu propadl poté, co uslyšel nahrávku legendárního jazzmana Cheta Bakera, předvádí svět nočních klubů, únavných „štací“ s přespáním v levných hotelech. Výstižně popisuje život hudebníků, kteří se ve svém žánru sice nikdy nestanou hvězdami, ale přesto věnují své hudbě vše i na úkor osobního života.

Úspěšnou divadelní inscenaci nastudoval v razantní rozhlasové verzi i norský veřejnoprávní rozhlas NRK v roce 2011, opět s Thorbjørnem Harrem v hlavní roli.


Osoby a obsazení: Daniel (Michal Dlouhý), recepční (Josef Abrhám), Anna (Lenka Vlasáková), otec (Jan Vlasák), Edgar (Radek Valenta), Hammer (Tomáš Kobr), kritik (Miroslav Táborský) a další

Autor: Lars Saabye Christensen Překlad: Jaroslava VrbováDramaturgie: Hynek PekárekHudba: Kryštof MarekRežie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2014.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.