Hlasový umělec

11. září 2015

Představte si, že posloucháte rozhlasovou debatu a najednou se v ní vynoří neznámý hlas, který vám začne popisovat, co mají hosté a moderátor na sobě, jak všichni přítomní vypadají, jak se tváří a gestikulují, kolik měří studio a co všechno se v něm nachází.

Dramatik Petr Vodička si s takovou úvahou pohrál a napsal tragikomedii Hlasový umělec, která nabízí pohled do světa „rozhlasové ilustrace“. Hlavní postavou dramatu je nezaměstnaný herec, který díky inzerátu získá práci v rádiu. Jeho šéf je totiž otráven z faktu, že toto médium nemá obraz. Kam takové jednání vede? A co čeká člověka, který se vypracuje v „hlasového umělce“? Vedle znalosti rozhlasového prostředí se autor nechal lehce inspirovat také Rackem A. P. Čechova.

Poslouchejte na Vltavě 11. září 2015 v 9:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do 17. září 2015.

Petr Vodička se narodil v roce 1974. Postupně studoval první ročníky jaderné fyziky, medicíny a humanitních věd, než se stal loutkovým elévem v Západočeském divadle Cheb. Po roce byl přijat na alternativní a loutkové herectví na DAMU. Tamtéž později studoval i obor režie – dramaturgie.

Už jako student získal angažmá v divadle Minor, kde působil jako herec asi osm let, a zároveň pohostinsky režíroval v různých českých divadlech. Většinu představení připravoval také autorsky nebo jako dramatizátor. V současné době se živí jako režisér, autor a herec na volné noze. Je frontmanem kapely Orchestr Posledního Dne, pro niž píše texty. Za svou pohádku Babu a papoušek získal v roce 2014 cenu na festivalu Prix Bohemia Radio.


Osoby a obsazení: Vypravěč (Jaroslav Plesl), Umělec (Ivan Trojan), Jeho žena (Helena Dvořáková), Šéf (Lukáš Hlavica), Moderátor (David Novotný), Doktor (Josef Plechatý), Odborník (Vasil Fridrich), Redaktorka (Lucie Pernetová), Náměstek (Miroslav Hanuš) a Hlas (Lubor Šplíchal).

Autor: Petr Vodička Dramaturgie: Kateřina RathouskáRežie: Petr Vodička

Natočeno v roce 2015.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.