Letní čtení na Vltavě z Jana Nerudy

Do nového bytu v tichém domě na Malé Straně se mladý advokátní koncipient stěhuje plně odhodlán věnovat se jen a jen studiu. Žádná zábava, žádné hostince, žádná divadla – nic než studium, umiňuje si v den svých třicátých narozenin. A aby na něj mohlo být jednou jeho potomstvo hrdé, vede si o svém novém životě deník…

Málokterému klasikovi české literatury se přihodilo, aby byl trvale zabydlen v čítankách a učebnicích několika generací, a přesto ho to nepřipravilo o čtenářskou oblibu. Jan Neruda mezi takové výjimky patří. Nemůžeme to tvrdit o celém jeho rozsáhlém díle, ale v případě Malostranských povídek to platí zcela určitě. Kdo by neznal příběh o tom, jak si pan Vorel nakouřil pěnovku, nebo jak si jistý starý pan, přezdívaný Hastrman zakládá na své sbírce „drahokamů“… Životní osudy svých postav a figurek, odehrávající se v originálních kulisách Malé Strany druhé poloviny 19. století, nahlíží Neruda s pochopením a účastí, jež však nikdy nesklouznou k lacinému sentimentu. Jistě má na tom nemalý podíl i jeho jemný smysl pro humor. Můžeme si ho vychutnat i v zápiscích advokátního koncipienta, z nichž nám bude číst Václav Postránecký.

Čtyřdílnou četbu na pokračování podle Povídek malostranských připravila Dagmar Hubená, v režii Jany Bezdíčkové účinkuje Václav Postránecký. Natočeno v roce 1977.

autor: jvk
Spustit audio