Lloyd Jones: Pan Pip

Knihou současného novozélandského spisovatele Lloyda Jonese Pan Pip představujeme významného anglicky píšícího autora z jižní polokoule.

Příběh románu se odehrává na Šalamounových ostrovech v devadesátých letech 20. století. Ohromné zásoby mědi ostrova Bougainville jsou jeho bohatstvím i prokletím, jež vyústí v krvavou občanskou válku. V tomto bodě začíná děj románu Pan Pip.

Příběh vypráví Matilda, na počátku dvanáctiletá, na konci příběhu dospělá, univerzitně vzdělaná dívka, která na jedné straně bere smrtelně vážně osudy Dickensových postav z románu Nadějné vyhlídky, podle nichž děti učí bělošský učitel, na druhé straně s věcností až otřesnou popisuje hrůzy války mezi vzbouřeneckými oddíly a oficiální armádou.

Důležitým tématem knihy a také kvalitou, která ji předurčuje pro rozhlasovou četbu, je jazyk a jeho role v osvojování světa.

Matilda má na počátku vyprávění omezenou slovní zásobu. Postupně se však díky učiteli a Dickensovu románu seznamuje se spoustou nových výrazů a její pohled na život a dění okolo ní se proměňuje.

Mnohovrstevnatý román novozélandského spisovatele Lloyda Jonese je nevšední čtení, nejen pro množství nám neznámých geografických i historických reálií, ale i kvůli prolínání klasického literárního světa Dickensovy viktoriánské Anglie s realitou konce 20. století na ostrovech v Tichém oceáně.

Připomíná, jak rozličné podoby má svět, kterého se zmocnily v 19. století koloniální státy Evropy se svými civilizačními vymoženostmi i katastrofami a jak významově bohaté a nejednoznačné je slovo kultura.


Účinkuje:Apolena Veldová

Autor: Lloyd JonesPřeklad: Ladislava ŠenkyříkaPřipravila: Dagmar OravováRežie: Aleš Vrzák

autor: djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.