Ludvík Kundera: Dva ve vánici

16. prosinec 2014

Filozofická hra pro dva hlasy.

Poslouchejte na Vltavě 16. prosince 2014 v 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 22. prosince 2014.


Básnické drama Ludvíka Kundery nazvané Dva ve vánici je příběhem dvou mužů, již bojují se záludným živlem, ne nepodobným boji sama se sebou. Sněhová bouře je v případě této hry metaforou, prostřednictvím které se autor věnuje filozofickému rozjímání o lidském bytí.

„Jdu z minulosti. Jaká byla? Taková, jakou nechci. Omyl. Někde na samém začátku chyba jak poleno.“ Přestože bylo drama Ludvíka Kundery natočeno v brněnském rozhlasovém studiu v roce 1969, k jeho premiéře v éteru došlo až v listopadu roku 1990. Text byl totiž zřejmou reakcí na srpnové události z roku 1968, které lze odtušit z množství asociací a významů, jejichž nositeli jsou dvě anonymní postavy, náhodně se seznamující uprostřed vánice.

„Nemyslet, hlavně, že člověk jde.“ Jednoduchá zápletka o touze potkat nějakou živou bytost, se kterou by bylo možné projít skrze nečas, je vyjadřována prostřednictvím básnických obrazů a strohé zvukové realizace. Minimalistická hudba Josefa Berga je doplňována pouze jedním konkrétním zvukem – větrnou fujavicí. V této zvukově-hudební kompozici probíhá konflikt mezi hlavními postavami, které se sice potkají, ale nejsou schopny si vzájemně důvěřovat, proto se záhy rozejdou. Zoufalství osamocených lidí v zuřící bouři se opakuje, aby opět došlo k novému setkání.

„Žít život. Jediná správnost. Jediný směr.“ Existenciální přesah hry byl umocněn precizním režijním přístupem Vladimíra Vozáka, který si k interpretaci složitého textu vybral dvě generačně vzdálené herecké osobnosti. Psychologická věrohodnost Zlatomíra Vacka a Ladislava Lakomého, podpořená i odlišným hlasovým zabarvením, dala vzniknout dvěma výrazným lidským charakterům. Myšlenkami hutný příběh je i díky nim srozumitelný a posluchačsky poutavý.


Čte: Hlas 1 (Zlatomír Vacek) a Hlas 2 (Ladislav Lakomý)

Autor: Ludvík Kundera Dramaturgie: Karel TachovskýHudba: Josef BergRežie: Vladimír Vozák

Natočeno v Československém rozhlase Brno v roce 1969.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.