Luigi Pirandello: Nahé odívati

17. květen 2014

Hra známého italského dramatika o marnosti snahy vybudovat existenci na podvodu a lži.

V divadelní hře nositele Nobelovy ceny za literaturu Liugiho Pirandella sledujeme osud mladičké Ersílie Dreiové, která za tragických okolností přijde o dítě a v zoufalství se chce zabít.

Sebevražda se jí však nezdaří, je zachráněna a její příběh „pustí“ na veřejnost jako sólokapra novinář Alfredo Cantavalle. Z novin se o jejím pohnutém osudu dozví spisovatel-intelektuál Ludovico Nota, nabídne mladé ženě přístřeší a chce její životní příběh literárně zpracovat.

Tak začíná mnohovrstevné drama odkrývání lidských charakterů, které mnohé vypovídá i o voyerství a vlivu médií na nejvnitřnější soukromí a identitu člověka. V roce 1971 natočil rozhlasovou inscenaci Pirandellovy hry režisér Petr Adler, který do role Ersílie obsadil Kláru Jernekovou.


Osoby a obsazení: Ersilia (Klára Jerneková), Laspiga (Jaroslav Kepka), Grotti (Jiří Holý), Nota (Miroslav Doležal), Cantavalle (Milan Mach) a paní Onoria (Marie Marešová)

Autor: Luigi PirandelloPřeklad: Alena HartmanováRozhlasová úprava: Františka SokolováDramaturg: Jaromír PtáčekRežie: Petr Adler

Natočeno v roce 1971.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio