Marcel Jouhandeau: Stará Františka aneb Jak dosáhnout počestnosti

28. listopad 2017

Jeden z nejoriginálnějších francouzských spisovatelů 20. století Marcel Jouhandeau (1888–1979) pocházel z městečka Guéret, jež se v jeho osobitých prózách stalo mýtickým Chaminadourem. Právě zde se odehrává také příběh Františky. Na pozadí výseku z jednoho obyčejného života staré ženy se vykresluje složité drama lidského bytí. Povídka v podání Daniely Kolářové on-line k poslechu do pondělí 4. prosince 2017.

Daniela Kolářová

Stará Františka aneb Jak dosáhnout počestnosti vyšla v roce 1934 ve sbírce povídek a drobných textů Chaminadour, v níž Marcel Jouhandeau líčí zdánlivě prostými anekdotickými příběhy to, čemu se začalo říkat „lidská komedie přelomu 19. a 20. století“, to, co sám autor nazval v roce 1950 „vizionářským realismem“.

Stará Františka dobře ví, že společnost, která ji zprvu odmítá přijmout, si získá mírností, ponížeností a pokorou. Ostatní ji brzy považují za lepší, než jací jsou oni sami, a Františka je dojata svou vlastní dobrotou, která se z ctnosti mění v opak.

Pustit se břehu a zestárnout s Vltavou

Staří lidé

Od pondělí 27. listopadu se zapojujeme do rozhlasového tematického Týdne stáří. Všechny stanice Českého rozhlasu – každá podle svého – se budou zabývat stářím jako životní etapou i společenským statutem. Nám přísluší věnovat se tématu stáří jako východisku umělecké tvorby, jako kulturnímu fenoménu. Čeká nás něha i naděje, hravost i nadsázka a vyhýbat se nebudeme ani bolesti.

Účinkuje: Daniela Kolářová

Překlad: Věra Dvořáková
Připravil: Petr Turek
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2013.

autoři: tur , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.