Mark O'Rowe: Terminus. Tři bezejmenné postavy, tři monology o samotě, lásce, smrti a naději

26. září 2023

Drama současného irského autora Marka O'Rowea se točí kolem základních motivů lidské existence. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: žena A (Magdaléna Borová), žena B (Vanda Hybnerová) a muž C (Jan Dolanský)
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Překlad: Ester Žantovská
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 7. 4. 2015

„A tady, na pomezí toho, co je smrtelné a věčné, v neznámém prostoru, zjevně však na konečné, v prázdnotě temné jako černočerná díra, ztrácím svou hmotnou podobu, jsem pouhý sen, myšlenka čirá, přede mnou defilují vzpomínky jak na běžícím pásu, jen co se objeví, zas mizí navždy v propadlišti času,“ říká ve hře Terminus mladá žena, která umírá.

Postavu A ztvárnila Vanda Hybnerová; bývalá učitelka v jejím podání se snaží zachránit svou dnes už dospělou žákyni Helenu od brutálního potratu ve vysokém stupni těhotenství.

Magdaléna Borová si zahrála figuru nazvanou B – osamělou ženu po dvacítce, která spadne z jeřábu, ale je zachráněna démonem z červů. V minulosti se pohádala s matkou (A) a nyní, když se nachází na hranici života a smrti, touží po usmíření.

Muž, skrytý pod písmenem C (Jan Dolanský), je násilník a vrah, který se upsal ďáblu. Pronásleduje ho jeho duše, která ho nakonec dostihne a krutě potrestá.

Mark O'Rowe se narodil v roce 1970. Hru napsal pro divadlo – poprvé ji v roce 2007 uvedlo Abbey Theatre. V Praze má drama na svém repertoáru Divadlo v Celetné, kde ho nastudoval Marek Němec. Do češtiny formálně nelehký text ve verších přeložila, či spíše svým způsobem přebásnila Ester Žantovská.

autor: krs
Spustit audio

Související