Markéta Pilátová: Láska pro orangutana

27. duben 2020

Lehce komický i hodně posmutnělý příběh osamělé lékařky, které se náhle připomene její platonická středoškolská láska. Povídku současné české prozaičky, překladatelky a novinářky čte Helena Dvořáková. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Helena Dvořáková
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2015

Markéta Pilátová vystudovala romanistiku a historii. V roce 1997 odjela do Mexika na stáž, během níž překládala román mexické spisovatelky Normy Lazo. Později procestovala jako novinářka řadu latinskoamerických zemí a střídavě pobývala v Česku a v Jižní Americe, kde také učila český jazyk potomky krajanů.

V roce 2007 debutovala románem Žluté oči vedou domů, ve kterém čerpá ze svého pobytu v Brazílii. O dva roky později přichází s knihou s názvem Má nejmilejší kniha, v níž se opět ocitáme v jihoamerickém prostředí, tentokrát však v oblasti slumů. Kubánské zkušenosti a kontakty posloužily jako inspirace při psaní třetího románu s názvem Tsunami blues (2014).

Kromě prózy (za kterou byla nominována na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého) je Markéta Pilátová také autorkou poezie a literatury pro děti.

Povídka Láska pro orangutana se odehrává v domácím prostředí. Námět o ošetřovateli orangutanů a problémech kolem jejich rozmnožování v ZOO se objevil v jednom televizním pořadu. Autorka tento moment propojila v originálním nostalgickém příběhu s portrétem osamělé lékařky a s motivem nenaplněné lásky. Setkání mladé ženy, která doposud všechno podřizovala svému vzdělání a profesi, a bývalého atraktivního spolužáka, který je nyní ambiciózním zoologem, se promění v bizarní experiment, ale zároveň oživí city, které se už zdály být vyhaslé.

autoři: Jiří Vondráček , Lucie Trnková
Spustit audio