Martin Pecina: Knihy a typografie

29. září 2011

V pořadu Psáno kurzívou si od 5. do 7. října budeme číst ukázky z knihy Martina Peciny Knihy a typografie. Autor v ní nahlíží na tvorbu knih z pohledu knižního úpravce. Do pořadu jsme pro Vás vybrali tři zamyšlení - o čtenářích a sběratelích, o bibliofilii a bibliomanii a o knihovně a jejím uspořádání.

Kniha Martina Peciny přináší eseje o čtení, knihomilství, knize i knihovnách, ale zároveň funguje jako praktická příručka, užitečná při navrhování beletrie, poezie i odborné literatury. Obsahuje kapitoly o všech faktorech, které obvykle (jsou-li provedeny profesionálně) zůstávají čtenáři skryty.

Martin Pecina je knižní grafik a publicista. Provozuje typografickou příručku Typomil, přispívá do revue Typo a časopisu Host. Je laureátem ceny v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2010 a European Design Awards 2011. Pořad Psáno kurzívou připravil Dominik Mačas. V režii Miroslava Buriánka účinkuje Josef Nechutný.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.