Martin Reiner: Hubená stehna Twiggy

12. březen 2011

V sobotu 12. března vysílá Český rozhlas 3 – Vltava v cyklu Svět poezie verše z nové básnické sbírky brněnského autora Martina Reinera Hubená stehna Twiggy. Básnická sbírka obsahuje oddíly věnované Brnu, Česku i světu, ale také básně milostné – zhusta erotické – a rodinné. Právě tato nota bude v rozhlasovém zpracování velmi výrazná. Režisér Radim Nejedlý natáčel s autorem v jeho soukromí, ale také ve studiu s hercem Jiřím Vyorálkem. Výsledný tvar vám představí texty jedné z nejvýraznějších postav brněnského a vůbec literárního prostředí – básníka, prozaika a nakladatele.

Jelikož do Twiggy se vybíralo z původního konvolutu téměř 140 textů a do knížky se jich dostala polovina, nebyl problém dát dohromady desítku publikovatelných textů,“ píše Martin Reiner (nar. 1964) na svém webu, kde je pod titulem Co se do Twiggy nevešlo publikuje. Jeho nová sbírka (Host 2010) tak pokračuje v dalším životě. Přestože je Reinerovou nejobsáhlejší knihou básní, je pouhým výborem z textů, které napsal za poslední čtyři roky. Je jich dost na to, aby si čtenář po úspěchu románu Lucka, Maceška a já – nominovaného na cenu Magnesia Litera i cenu Josefa Škvoreckého – připomněl, že Reiner není jen prozaik (na jehož nedopsaný, ale legendami opředený román o Ivanu Blatném se stále čeká) a vtipný fejetonista (Plachý milionář odchází) či zkušený nakladatel (Petrov a nyní Druhé město) a organizátor kulturního života.

Jako básník ostatně začínal, i jeho první pokusy o prózu byly spíš lyrickými texty. A 21. století ho po nabytí profesních a životních zkušeností zastihlo už jako básníka vyzrálého. Ačkoli říká, že tvoří poezii „ze slov“ (ke stejné premise odkazuje I. M. Jirous), nad literárními aluzemi i apartní hrou s jazykem dávno převážila síla prožitku. Nemusí přitom jít o nic mystického, nýbrž o přesvědčivost – dobrý důvod číst dál.

Spisovatel Pavel Švanda (nar. 1936) nominoval v anketě Lidových novin Hubená stehna Twiggy na Knihu roku se slovy: „Poezie výrazného básníka střední generace potěší uklidňujícím vhledem do aktuálních podob lidskosti.“ I četla jsem pak sbírku jakoby očima Pavla Švandy. Spatřila jsem nejen Martina Reinera, ale i naši generaci z odstupu – a bylo pro mě radostí, že ten náhled je chápavý a povzbudivý. V pořadu Svět poezie, který připravila Alena Blažejovská uslyšíte, jak vedle samotného autora tyto texty uchopí herec Jiří Vyorálek a režisér Radim Nejedlý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.