Martin Stejskal: Rovnomoc

5. březen 2015

Malá úvaha o snech. Esej z pětatřicetileté bilance člena Surrealistické skupiny, esoterika, malíře a scenáristy.

Poslouchejte na Vltavě 5. března 2015 v 15:05. Po odvysílání se esej objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 11. března 2015.


Martin Stejskal je výtvarník, který své vizuální úvahy formuluje slovy. Je to také poutník po magických a proklatých místech v krajině, o nichž vydává knihy, které jsou průvodci „přízračnou krajinou českých zemí“, po místech s doteky nadpřirozena, tajemství nebo magie, která mohou být i skrytými bránami do jiné reality. Je totiž surrealista a zároveň příznivec hermetismu.

Jako surrealistu ho zajímá lidské podvědomí, fantastické představy a také sny. Jako hermetik se zabývá i astrologií a alchymií. Jak Martin Stejskal řekl v jednom rozhovoru, ani hermetismus neuvažuje pomocí principů reality. Jevy si podle něj mohou být podobné, ale ve skutečnosti nemusí být - a často ani nejsou - stejné.

Dnešní text pro cyklus Psáno kurzívou je vybrán z jeho knihy esejů Rovnomoc. V ní autor konfrontuje zápisy snů se skutečností uplynulých třiceti pěti let.


Čte: Jan Vlasák

Autor: Martin Stejskal Připravila: Alena ZemančíkováRežie: Vlado Rusko

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.