Michail Bulgakov: Útěk

Hra Michaila Bulgakova Útěk o osudu ruské emigrace v čase občanské války nebyla za autorova života v SSSR nikdy uvedena. Její českou rozhlasovou verzi připravil v roce 1967 z překladu Sergeje Machonina Evžen Turnovský.

Rozhlasová inscenace natočená v témže roce v brněnském studiu v režii Vladimíra Vozáka, se dočkala jediného uvedení v květnu 1968. Uslyšíte v ní například Vlastu Fialovou, Ladislava Lakomého, Jaroslava Kuneše, Josefa Karlíka a další mladistvé hlasy legendárních herců. Hudbu ke hře složil Zdeněk Pololáník.

Na konci 20. let minulého století pocítil ruský dramatik a spisovatel Michail Bulgakov, autor dnes slavného románu Mistr a Markéta, brutální tlak stalinského režimu, který nejlépe vystihuje jeho prosebný dopis z července 1929. Adresáti? Stalin, Kalinin a Gorký: „Letos uplynulo deset let od doby, kdy jsem se začal zabývat literární činností v SSSR. Poslední čtyři roky jsem věnoval dramatice a napsal jsem čtyři hry. Z nich tři (Dny Turbinových, Zojčin byt a Purpurový ostrov) byly uvedeny moskevskými státními divadly a čtvrtá – Útěk – byla přijata MCHAT k uvedení a v průběhu zkoušek zakázána. V současné době jsem se dozvěděl, že byly zakázány Dny Turbinových a Purpurový ostrov. Zojčin byt byl podle rozhodnutí příslušných orgánů stažen po dvou stech reprízách z repertoáru. A tak před příští divadelní sezónou jsou všechny moje hry zakázány, včetně Dnů Turbinových, které byly asi třistakrát reprizovány…“

První reprízu po 43 letech od premiéry si na stanici Vltava poslechněte v sobotu 26.2.2011 v programové řadě Rozhlasové jeviště od 14:00.

Hru si můžete poslechnout do 5. března na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.