Miloš Doležal: Jako bychom dnes zemřít měli

Životopisný portrét katolického kněze Josefa Toufara, mučedníka komunistického režimu.

Patnáctidílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 12. února 2015 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


25. února 1950, před pětašedesáti lety, zemřel v Praze číhošťský kněz Josef Toufar, umučený příslušníky Státní bezpečnosti, jedna z prvních obětí komunistické ideologie. A následně byl zahrabán pod falešným jménem v rohu ďáblického hřbitova do šachty hromadného hrobu. Zemřel po měsíčním brutálním týrání, kdy ho soudruzi z StB nutili ke lživým výpovědím: Měl se přiznat k tomu, že v režii a z nařízení Vatikánu a biskupů manipuloval s oltářním křížkem v Číhošti, aby tím podvedl prostý venkovský lid.

To je pohnuté a krvavé finále životního příběhu Josefa Toufara, o kterém vypráví knížka Miloše Doležala nazvaná Jako bychom dnes zemřít měli (oceněná mj. v tradiční anketě Lidových novin jako Kniha roku 2012).

Základní pohnutkou k sepsání této knihy byla naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Autor nepojímá obsáhlý životopisný portrét patera Toufara jako chladné historické pojednání, nechybí v něm bezprostřednost ani humor, a přece ani o krok neustoupí požadavku na absolutní dokumentární věrnost.

Vzniklý celek je také důkladně vyvedenou kronikou života Vysočiny v první polovině minulého století, krajiny, jež v sobě nese stigmata hrdinů a mučedníků. Ne náhodou prohlásil básník a historik Zbyněk Hejda, že Doležal Vysočině vrací její paměť.


Účinkují: David Matásek a Jana Franková

Autor: Miloš Doležal Připravila: Jana FrankováRežie: Markéta Jahodová

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.