Moji hrdinové v písních

19. říjen 2015

Hrdinové a jejich inventury hodnot.

Poslouchejte na Vltavě od 19. října 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


V první části cyklu o hrdinech české písničkové scény a jejich inventurách hodnot Jan Burian vzpomíná nedávno zesnulého Ladislava Kantora, spoluzakladatele a textaře skupiny C&K Vocal. Jejich písně se tázaly po hodnotách naléhavě už v 80. letech 20. století. Stali se něčím jako mluvčími generace. Termín „generační výpověď“ pak absurdně otočí Karel Plíhal – jako výpověď, kterou člověk dostane od generace podobně jako od zaměstnavatele.

Nuda sama o sobě velkou hodnotou není, ale může být výraznou inspirací, jak uslyšíme v dalším díle. Nudí se Petr Váša i Hana Hegerová během Zlé neděle. Nuda je tématem také zpěvačky Olgy Königové ze skupiny Ille. Má-li člověk mít nějaký žebříček hodnot, měl by se v nich vyznat. Což se ovšem nedaří ani bratrům Ebenům, ani výtvarníku Petru Niklovi, který jde potěšit zdravotního klauna a vůbec neví, co by mu měl říci.

00815261.jpeg

K inventuře hodnot patří i pocit totálního osobního krachu. A trocha koketérie se zoufalstvím, jak zpívá skupina Hm v písničce Asi si umřu. Nejznámější verš na to téma ovšem zazněl v písni Jiřího Suchého Léta dozrávání: život je pro mě obnošená vesta.

V páté části se Jan Burian pokusí inventuru sečíst a podtrhnout. Asi nikoho nepřekvapí, že mu to nepodaří, své podvratné dílo vykoná Brouk potemník šansoniérky z Ypsilonky Jany Šteflíčkové a rozvrat dokoná inženýr chemie ze Slovenska Dušan Valúch svou apokalyptickou vizí archanděla Gabriela v naftové rafinerii zvané Slovnaft.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.