Moji hrdinové v písních

16. listopad 2015

Hrdinové kdysi a dnes.

Poslouchejte na Vltavě od 16. listopadu 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


První část svého vyprávění o písňových hrdinech nazval tento týden Jan Burian Slovenské písňové povstání. Připomíná v něm nekonformní slovenskou tvorbu z doby, kdy ta česká už byla úplně znormalizovaná - uvádí jména jako Marian Varga, Milan Lasica a Július Satinský a zcela výstřední zjev – třináctiletého Miro Kaščáka s jeho písní Udavač.

I další den je věnován slovenskému autorovi - jeho jméno už souvisí s Listopadem 1989. Ivan Hoffman přímočaře sděloval, nač v listopadových dnech mysleli všichni, když zpíval „verím, že sa to dá“. A pak odložil kytaru a změnil se v novináře.

02018280.jpeg

Další tři hrdinové jsou historické postavy - Karel Havlíček v písni Jaroslava Hutky, Jánošík v temné baladě Dagmar Andrtové-Voňkové a Jan Hus Jiřího Dědečka. Hrdinové zůstávají hrdiny, ale národ - či lépe řečeno lid - z písní nevychází úplně dobře.

Čtvrtý den se v písních objeví hrdinové ze Sudet, ti jsou ze všech zapomenutých hrdinů nejzapomenutější. Hranice, rozhledna a kostel, tři prvky, které určují krajinu písničkáře Petra Linharta.

V páté části cyklu o historických hrdinech se ještě jednou zastavíme v Sudetech, tentokrát u jejich dnešní podoby, která je kombinací opuštěnosti, panelákové výstavby a prolomených limitů uhelné těžby. Zpívá o tom Jakub König, uměleckým jménem Kittchen. Po něm znovu zazní magický hlas Dagmar Andrtové, tentokrát v písni o dvou dětech, které se ruku v ruce odebírají na smrt: Ester je Židovka a Géza je Rom. A „historie, ta zmalovaná madam“ sedí v biografu v šatně.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.