Moji hrdinové v písních

21. prosinec 2015

Sváteční hrdinové.

Poslouchejte na Vltavě od 21. prosince 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


S hrdiny v písních, díky nimž jsme s Janem Burianem prošli všemi možnými postoji, vyjadřovanými v české písničkářské tvorbě, jsme dospěli až k Vánocům. Než se s cyklem rozloučíme, sluší se připomenout, že texty v písních autorů, kteří tvoří alternativní, nekomerční(anebo jen málo komerční) hudební scénu jsou skutečnou studnicí poezie - není ostatně náhoda, že jeden z nejfrekventovanějších autorů tohoto cyklu byl Jiří Dědeček, současný předseda českého PEN klubu.

A přestože tématem cyklu Důvěrná sdělení je poezie, žádná aktuální publicistika, setkali jsme se v písních s hrdiny nepřizpůsobivými, s emigranty, migranty i imigranty, s pacifisty, kteří na vojnu za nic na světě nechtějí, i s těmi, kteří do boje jdou, s přírodními hrdiny, zejména pak stromy, s hrdiny měst - těch krásných jako je Praha, i těch, kde to lidé mají těžké, jako jsou sudetská průmyslová města Litvínov, Ústí nebo Teplice. Mezi hrdiny vystoupilo stáří i dětství. Mnoho hrdinů má ženský rod i úděl – hrdinky rodiny, kuchyně, mateřství, zaměstnání, manželství: ke každému tomu pojmu by se dala napsat společenskovědná studie na aktuální politické téma - a všechno jsou to písně a jejich básnické texty. Kde jinde bychom je mohli slyšet než na stanici Vltava?

O Vánocích hrdinové dostanou i rozdají dárky, zazpívají koledy, nedokážou zabít kapra a připomenou nám, že nejsme sami na světě a Vánoce se slaví na jiných místech světa jinak. Nebo se v tu dobu slaví něco jiného. A žádná z těch písní se nebude podobat tomu, co musíme po celý advent poslouchat ze všech prostor našich (i hudebních) obchoďáků.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.