Na sever! – Jan Burian představuje básníka Bennyho Andersena

27. leden 2012

Jan Burian seznamuje posluchače v Severském roce s básníky, hudebníky, vypravěči a dalšími osobnostmi s básnickou duší. Jako prvního představí dánského básníka Bennyho Andersena, narozeného roku 1929, kterého v Čechách proslavil za pomoci překladatele Františka Frühlicha a vlastních zhudebnění.

Benny Andersen je skeptik, ironik, ale rozhodně ne cynik. František Fröhlich říká, že čím je básník národnější, tím je univerzálnější, a Benny Andersen, příslušník malého národa a „velice dánský Dán“, je toho příkladem. Jeho „důvěrná sdělení“ mluví ke všem, kteří nejsou mezi prvními ani mezi posledními, ale žijí uprostřed. V přeneseném významu se to může týkat i malých národů.

Benny Andersen je v Dánsku velmi slavný, v tom malém národě s vlastním jazykem se prodalo 150 000 výtisků jeho sebraných básní. Několikrát navštívil i Čechy a Moravu. V pětidílném pořadu uslyšíme nejen jeho verše, zhudebněné Janem Burianem, ale i Andersenův hlas a hlas jeho překladatele.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.