Na sever! – Jan Burian o finském akordeonistovi Kimmo Pohjonenovi

5. listopad 2012

Po celý letošní Severský rok putujeme s Janem Burianem za básníky, muzikanty a vypravěči do zemí Skandinávie. Tentokrát představí se bude věnovat osobnosti a tvorbě finského akordeonisty Kimmo Pohjonena.

Kimmo Pohjonen je fenomenální finský akordeonista. U nás ho známe například z koncertu s Kronos kvartetem na festivalu Colours of Ostrava. Jeho kamarádi jsou jednak nejrůznější klasičtí i alternativní hudebníci, jednak lidé z úplně jiných sfér, například motorkáři. Pohjonen provozuje i takzvaný "akordeonový wrestilng", který lze najít na internetu a kdy kolem něj, hrajícího na harmoniku, lítají zápasníci vzduchem a on jim k tomu improvizuje: prý to je finská národní tradice.

První díl cyklu je věnován sboru řvoucích finských mužů, kteří prostě všechny skladby křičí. Je to velice komické, ale není to jenom legrace, je to i hudba.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.