Na sever! s Janem Burianem tentokrát na Alandské ostrovy

10. březen 2012

Po celý Severský rok, každý všední den zve písničkář Jan Burian posluchače Vltavy za skandinávskými hudebníky, básníky a spisovateli. V tomto týdnu se vypraví za příběhy z Alandských ostrovů.

Na ostrovech žijí nejen rybáři a námořníci, ale i různé umělecky založené i výkonné osoby a osobnosti, spisovatelé, básníci, velice zvláštní malíři. Hudba Alandských ostrovů je prý podobná estonské, což asi těžko posoudíme, i když ji během celého pětidílného cyklu Důvěrných sdělení budeme poslouchat.

Alandské ostrovy jsou, když jejich název přeložíme, „krajinou ve vodě.“ Je to celkem 6 500 ostrovů v Baltském moři mezi Finskem a Švédskem, z nichž ovšem jen některé jsou obydlené. Jejich obyvatelé jsou do té míry autonomní, že ačkoliv jsou občany Švédska, vše úřední jim musí vláda nechat přeložit do finštiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.