Na sever! S Janem Burianem tentokrát na Island za Thórbergem Thórdarsonem

11. únor 2012

V cyklu Důvěrná sdělení se tento týden vydáme s Janem Burianem na Island. V pěti zastaveních bude řeč o zakladateli islandské moderní literatury Thórbergu Thórdarsonovi.

Ten se narodil roku 1888 v malé osadě Hali pod velkým ledovcem na jižním pobřeží Islandu a své literární dílo tvořil po celou první polovinu 20. století. Jako sedmnáctiletý odešel na moře, ale po třech letech se vzdal svého ideálu stát se kapitánem a usadil se v Reykjavíku. Studoval na tamější univerzitě islandský jazyk a literaturu a zároveň se zabýval sbíráním lidových pověstí. Několik let byl učitelem a novinářem.

V Důvěrných sděleních Jana Buriana si poslechneme příběhy o skřítcích, ale také o kravách a ovcích a velrybách a navštívíme muzeum ve tvaru obrovské knihovny. A zazní také hudba – tentokrát uslyšíme autentické nahrávky islandských lidových litanií a zpěvů, zvaných Rímur a Raddir. A v nich islandštinu.

Vysíláme v rámci Severského roku na Vltavě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.