Neil LaBute: Prostě jednu vyber

28. květen 2015

„Asi černochy. Teda kdybych měl vybrat jenom jednu skupinu.“ Krátká politicky nekorektní komedie amerického dramatika a scenáristy.

Poslouchejte na Vltavě 28. května 2015 v 9:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 3. června 2015.


Americký dramatik a scénárista Neil LaBute (nar. 1963) se od svých začátků prezentuje jako kontroverzní autor otevírající provokativní témata. Bouřlivé ohlasy vzbudily už jeho první hry, které uvedl ještě jako student Brigham Young University v Utahu. A jak se zdá, ani ve dvaapadesáti letech ho chuť mířit na neuralgické body americké společnosti, nepřešla.

Svědčí o tom i dvě sarkastické komedie Prostě jednu vyber (Pick One, 2013) a Na počátku (In The Beginning, 2012). V té první sledujeme debatu tří bílých, blíže neurčených politických reprezentantů USA o možnosti vyčistit veřejný prostor Spojených států od některé problematické menšiny. Jsou horší černoši, Asiati nebo Hispánci? A kam až by se mělo zajít, aby se problém soužití vyřešil jednou provždy? Na nezávazném žvanění, jímž si tři běloši krátí čas ve volných chvilkách svého nabitého pracovního dne, ukazuje Neil LaBute kořeny rasismu, které se jen zdánlivě podařilo vymýtit.

03393513.jpeg

Komedie Prostě jednu vyber a Na počátku napsal Neil LaBute pro mezinárodní projekt Theatre Uncut, který od roku 2011 upozorňuje na nutnost podpory živého umění a nezávislého divadla. Na objednávku organizátorů píší známí dramatici krátké společensky angažované texty, jejichž uvedení nepředpokládá velkou produkci. Hry jsou pak po dobu jednoho měsíce bezplatně k dispozici divadelním souborům z celého světa. V České republice se do projektu zapojilo Divadlo LETÍ, které obě hry představilo formou scénických čtení.


Osoby a obsazení: Tlustý (Jan Vondráček), Štíhlý (David Novotný) a Hubený (Tomáš Kobr)

Autor: Neil LaBute Překlad: David KošťákDramaturgie: Renata VenclováHudba: Mario BuzziRežie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2015.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.