Nešťastné putování do šťastné Arábie

3. listopad 2012

Cestopis Nešťastné putování do Šťastné Arábie patří mezi nejznámější díla dánského spisovatele Thorkilda Hansena. Ve Stránkách na dobrou noc v něm na Českém rozhlase 3 - Vltava bude číst David Viktora v režii Ivana Misaře od 3. listopadu vždy ve 23.00.

Thorkild Hansen proslul zejména svými dokumentárně laděnými romány. V cestopise Nešťastné putování do Šťastné Arábie vychází z autentických zpráv, korespondence a deníků šestičlenné výpravy, kterou v roce 1761 vyslal dánský král do Jemenu. Jeho vyprávění je jazykově úsporné a velmi dramatické, ostatně z šest let trvající výpravy se živ vrátil pouze jediný muž, ale dokáže být taky ironicky a vtipný. Autorovi se zdařilo napsat nikoli „pouhopouhý“ popis útrap odvážných poutníků, ale cestopis s výrazným filosofickým základem a poselstvím čtenáři.

Pro cyklus Stránky na dobrou noc desetidílnou četbu připravil Libor Magdoň. Z překladu Františka Fröhlicha čte David Viktora v režii Ivana Misaře.

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.