Nicolas Bouvier: Návod k použití světa

Netradiční cestopis švýcarského frankofonního cestovatele, spisovatele a básníka o jeho několikaletém putování přes Balkán, Turecko, Persii, Pákistán a Afghanistán. Četba, která vás vybídne k zamyšlení nad představami o báječné dovolené. V podání Miroslava Etzlera poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Švýcarský frankofonní cestovatel, fotograf, ikonograf, průvodce, muž mnoha povolání, spisovatel a básník Nicolas Bouvier (1929–1998) je autorem jednoho z nejzajímavějších cestopisů 20. století, zprávy o „pomalém cestování“ s názvem Návod k použití světa (1963, česky 2001).

Cestopis hovoří o jeho několikaletém putování přes Balkán, Turecko, Persii, Pákistán a Afghánistán. S Bouvierem cestoval malíř Thierry Vernet, který je autorem ilustrací knihy. Bouvierův Návod k použití světa ovlivnil celou generaci tzv. écrivains-voyageurs (spisovatelů–cestovatelů) a dočkal se řady reedic a překladů.

Bouvierovu osobitost nejlépe pochopíme z krátké citace z jednoho novinového rozhovoru z roku 1996: „Cestovatel by měl vůči cizím světům zachovávat maximální diskrétnost. Bouřlivými snahami o sblížení člověk spíš obtěžuje. (...) Cesta se povedla tehdy, když si ještě za dvacet let pamatuji její průběh. Ze všeho nejhorší je spěch. Je třeba nechat věci přijít k sobě, nechat je působit.“

Účinkuje: Miroslav Etzler

Překlad: Hana Zahradníčková
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2007.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.