Norman Mailer: Duch Děvky

9. říjen 2011

Rozhlasový seriál Duch děvky na motivy dvoudílného románu amerického autora Normana Mailera napsal dramatik a novinář Jan Kolář, který už má na svém kontě dva úspěšné seriály s podobnou tematikou - McEwanova Nevinného a Hostovského Půlnočního pacienta.

Mailerův Duch děvky nemá nic společného s příběhy lehkých žen, jak by snad název napovídal, ale týká se, jako v předešlých případech, špionáže. Tentokrát jde o dílo skutečně rozlehlé, zachycuje období studené války od padesátých do konce osmdesátých let. Přesto, že hlavním hrdinou knihy je jeden z nejzkušenějších a nejdůležitějších pracovníků CIA, charismatický Hugh Tremont Montague –krycím jménem Děvka – jde zde vlastně o osobité, otevřené a upřímné memoáry jiného, řadového příslušníka CIA, Harryho Hubbarda. Ten vypráví Děvkův i svůj profesní a osobní příběh na pozadí reálných historických událostí dvacátého století, a proto se zde setkáme i se skutečnými postavami, jako je například Allan Dulles, William Harvey, E. Howard Hunt nebo John F. Kennedy, a octneme se spolu s ním v různých zemích i světadílech v obtížných krizových situacích.

Harry, slušný hoch z dobré rodiny nastupuje do Firmy (ostatně je zde angažován i jeho otec a jeho pozdější žena Kittredge) a stává se součástí spletitých špionážních her zpravodajských služeb, což dlouho chápe jako určité „ideologické“ poslání, aby nakonec uzavřel svůj vztah s geniálním, prací posedlým a nedostižitelným Montaguem a hodně překvapivě vyřešil i svůj vlastní osud ve Firmě. Svou roli v tom hraje i tajný rukopis Omega….

Norman Mailer bývá označován za svědomí Ameriky. Často kritizoval americkou politiku, patřil mezi vehementní odpůrce války ve Vietnamu i v Iráku, sám se pokoušel dvakrát stát starostou New Yorku. I přes svou politickou angažovanost byl však především spisovatelem se širokým záběrem (napsal třicet dva knih, od biografií až po prózu o přistání člověka na měsíci), který ve svých dílech uplatňoval spolu s Trumanem Capotem a Tomem Wolfem postupy tzv. nového žurnalismu. Dvakrát obdržel Pullitzerovu cenu. Proslavil se už svým prvním románem Nazí a mrtví, v němž zúročil vlastní válečnou zkušenost z bojů v Tichomoří.

Mailer byl považován za špičkového reportéra, měl nesmírný přehled a o tématu nepsal bez důkladného studia materiálu. To se týká také Ducha děvky, kde se objevují i fakta do té doby nedostupná, a proto tato jeho autorská fikce působí „reálněji než samy dějiny“. Román nemá nic z obvyklých atributů špionážního žánru, od oblíbených komerčních thrillerů je na hony vzdálený, přesto jde o dílo strhující a plné napětí. Navíc Mailer dokáže svůj pohled do zákulisí zpravodajských služeb filozoficky povýšit a dát mu až mystický rozměr.

V seriálu se objeví řada našich předních hereckých osobností, kromě jiných Ladislav Frej, Josef Somr, Naďa Konvalinková,Vladimír Dlouhý, Martin Štěpánek, Ladislav Mrkvička, Blanka Bohdanová, Vladimír Kratina a další. Ústřední role Harryho Hubbarda a Děvky Hugha Montagua ztvárnili Jan Hartl a Václav Postránecký. Harryho osudovou lásku Kittredge hraje mladá členka Divadla na Vinohradech Lucie Štěpánková, Johna F. Kennedyho Jan Šťastný a významnou postavu Rusa Masarova vytvořil dokonce režisér a umělecký šéf Dejvického divadla Miroslav Krobot. Už podruhé se s autorskou prací Jana Koláře potkává režisérka Markéta Jahodová.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.