Olga Walló: Modrý medvěd. Ironická komedie o cestovce pro plyšáky a zmařených snech lidí

2. leden 2022

Osvěžující komedie o podnikatelce v cestovním ruchu, která se vinou nečekaných životních přemetů pohybuje pouze mezi kanceláří a domovem. Její životní příběh komentují zpívající hračky.

Osoby a obsazení: Mína (Jana Štvrtecká), Matka (Drahomíra Hofmanová), Alex (Ondřej Dvořák); zpěv (Ondřej Kyas)
Napsala: Olga Walló
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Hudba: Ondřej Kyas
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: v roce 2016

Děj se odehrává nejen v cestovní kanceláři, ale hlavně v domácnosti matky a její více než čtyřicetileté dcery. Osamělé živoření dvou žen popisuje autorka skrze paradox úspěšné podnikatelky Míny, která je sice majitelkou zájezdové agentury, ale sama si cestování nemůže dovolit. Splácí totiž dluhy po otci.

O neutěšeném soukromí perfekcionistky Míny se náhodně dozví mladičký zaměstnanec Alex, který šéfovou ctí, i když je dost svéhlavá a lpí na starých zásadách.

Bizarní nápad?

Zápletka hry vychází z bizarního obchodního nápadu Alexe, který způsobí, že mu Mína po zkušební době neprodlouží pracovní smlouvu. Jeho projekt zájezdů pro plyšová zvířata a jiné hračky (zkratka SPI) přitom stojí na pragmatických základech.

Důvodem ke koupi takového zájezdu je buď to, že klient sám nemá tolik prostředků k cestě, anebo je zdravotně znevýhodněn tak, že nemůže ani nastoupit do dopravního prostředku. Zkrátka cestující hračky zastupují sny lidí, kteří z nějakého důvodu cestovat nemůžou, přestože by chtěli.

Zpívající hračky glosují

Komorní komedie si zakládá na umění svižné a pohotové konverzace a přesného pointování situací. Realistické a psychologicky věrohodné scény jsou autorkou vyvažovány ironickou nadsázkou, fungující jako písňové předěly mezi scénami. V inscenaci mají podobu hlasu reálného zpěváka stylizovaného zvukově do elektronické hračky, evokující nejen plyšového medvěda.

O autorce

Olga Walló

Olga Walló (*1948) vystudovala filozofii a psychologii na Univerzitě Karlově. V letech 1969–2003 se věnovala autorskému dabingu (překlad, úprava, režie). Navázala tak na práci svého otce K. M. Walló. Za dabing dostala mnoho cen, včetně té za celoživotní dabingovou tvorbu. O dabingu píše i odborné publikace, učí. Je autorkou několika próz (např. Věže Svatého Ducha, Jak jsem zabila maminku), autobiografické knihy Sekundární zisky: neutíkejte před rakovinou prsu, ale i poezie (sbírka Dlouhá zima).

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.