Oscar Wilde: De profundis

15. únor 2016

Zápisky ze žaláře v Readingu.

Poslouchejte na Vltavě od 15. února 2016 vždy v 15:05. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Básnický esej anglického spisovatele, básníka a dramatika, uvězněného za homosexuální zločin na dva roky do žaláře. Od roku 1897 směl Wilde ve vězení psát, ale jen jednu stránku denně a jen dopisy. Rozhodl se psát lordu Douglasovi, probírá se v dopise jejich pětiletým vztahem. Text psal 3 měsíce. V další části textu zaznamenává svůj spirituální vývoj, píše o Ježíši Kristu jako o romantickém hrdinovi. Poté, co opustil vězení, Oscar Wilde už nikdy text nerevidoval.

Otec Oscara Wildea byl přední irský oční a ušní chirurg, jeho matka Jane byla úspěšnou spisovatelkou a irskou nacionalistkou, píšící pod jménem „Speranza“. Oscar Wilde studoval klasickou filologii v Dublinu a v Oxfordu, kde začal psát verše. Žil svobodně jako dandy bez ohledu na konvence vyšších vrstev viktoriánské Anglie, vědomě šokoval prudérní společnost. Oženil se s Constance Lloydovou, jejíž finanční zabezpečení mu umožnilo žít v relativním luxusu, a stal se milujícím otcem dvou synů.

00234592.jpeg

Od roku 1891 udržoval blízký vztah s lordem Alfredem „Bosie“ Douglasem, což naráželo na nevoli Bosieho otce, markýze Queensberryho. Ten se 19. února 1895 pokusil vyvolat skandál na premiéře Wildeovy hry Jak je důležité míti Filipa, načež Bosie přesvědčil Wildea, aby otce žaloval pro urážku na cti. Markýz Queensberry byl však soudem osvobozen a naopak Wilde byl 5. dubna téhož roku zatčen pro přečin proti mravopočestnosti. Další den započal soudní proces, na jehož konci byl Wilde odsouzen na dva roky vězení a nucených prací. Trest si odbýval ve Wandsworthu.

Vězení bylo pro něj velmi těžké, bídné jídlo a těžká práce mu podlomily zdraví. Přátelé se snažili o zmírnění jeho trestu, což se podařiločástečně přemístěním do žaláře v Readingu. Manželka Constance se od něj odvrátila a změnila sobě a synům příjmení na Hollandovi. Oscar Wilde, který se nechal přejmenovat na Sebastiana Melmotha, po návratu z vězení převážně pobýval ve Francii. Zemřel v bídě s podlomeným zdravím na meningitidu v hotelu d'Alsace v Paříži.

V okamžiku jeho smrti s ním byli jeho přátelé Robert Ross, který se také zasloužil o vydání De profundis, a Regie Sherard. Je pochován na hřbitově Pere Lachaise v Paříži. Výdaje na pohřeb zaplatil lord Alfred Douglas, který se ho také zúčastnil.

03347843.jpeg

Čte: Jiří Hromada

Autor: Oscar Wilde Překlad: Antonín StarýPřipravil: Zdeněk MiltRežie: Hana Kofránková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio