Oscar Wilde: Salome

Drama v jednom aktu podle novozákonního příběhu.

Poslouchejte na Vltavě 18. října 2014 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 24. října 2014.


Už v evangeliu apoštola Marka tančila krásná Salome, dcera královny Herodiady, natolik podmanivým způsobem, že jí okouzlený král Herodes slíbil splnit jakékoliv přání. „Hlavu Jana Křtitele,“ vyřkla nedostižná tanečnice. Přání bylo splněno a na věčnou paměť zapsáno do svatých knih.

Po staletí se pak příběh kruté Salome stal námětem umělců, malířů, dramatiků, hudebních skladatelů. Najdeme obraz Tizianův, Klimtův i Alfonse Muchy, román Gustava Flauberta, operu Julese Masseneta. A také zpracování Oscara Wildea. Jeho hra měla premiéru v Paříži v roce 1896. Ve Wildeově hře se Salome do proroka zamiluje. Za jeho pohrdání je potrestán. Smrt ale na konci tohoto zpracování najde i samotná Salome.


Osoby a obsazení: Herodes Antipas, tetrarcha Judeje (Jiří Štěpnička), Tigelinus, Říman (Karel Pospíšil), Herodiadino páže (Matěj Hádek), Kapadocejský (Jan Novotný), Nazarejský (Jaroslav Vlach), Herodias, tetrarchova žena (Daniela Kolářová), Salome, Herodiadina dcera (Zuzana Stivínová), Jochanaan, prorok (Hanuš Bor), Mladý Syřan, kapitán gardy (Tomáš Petřík) a další.

Autor: Oscar Wilde Překlad a rozhlasová úprava: Michal LázňovskýDramaturgie: Hynek PekárekHudba: Jiří CerhaRežie: Karel Kříž

Natočeno v roce 2000.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.