Osudy Jana Císaře

13. červenec 2015

Rozhlasové vzpomínky divadelního historika a pedagoga.

Poslouchejte na Vltavě od 13. července 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura.


Jan Císař je významnou osobností české divadelní teorie e kritiky, ale také charismatickým pedagogem divadelní fakulty AMU v Praze. Pochází z Hradce Králové, sám byl jedním z prvních studentů po válce nově založené DAMU, jeho profesorem dramaturgie byl František Goetz. Spolu s dalšími příslušníky své generace - Milanem Lukešem, Leošem Suchařípou, Jaroslavem Vostrým a Zdeňkem Hořínkem zakládali v 60. letech časopis Divadlo, který otevíral české divadelní kultuře, ale i jiným humanitním oborům, okna do světa a kde se vedla nezávislá diskuse o moderním, ideologickými pravidly nezatíženém umění.

Od 70. let, v době tak zvané normalizace, byl časopis Divadlo zakázán spolu s dalšími podobnými periodiky, diskuse nad smyslem umění ustrnula jako celá česká kultura, a Jan Císař, vyzván přáteli Ivanem Vyskočilem a Pavlem Boškem, obrátil svou pozornost k amatérskému divadlu, které zůstalo jediným prostorem svobodné divadelní tvorby.

Ve svém vyprávění připomíná významné činy a osoby, které se z amatérského prostředí zrodily a po roce 1989 výrazně zasáhly do podoby českého divadla - J. A. Pitínský, Petr Lébl. Jako o zvláštním prostoru tvůrčích možností hovoří Jan Císař také o loutkovém divadle.

V Osudech Jana Císaře se setkáme s charakteristikami osobností jako byl Alfréd Radok, Jan Grossman, Otomar Krejča nebo Ivan Vyskočil, s obrazem českého divadla všech druhů a žánrů v jeho úsilí o výpověď o lidské existenci. Ostatně Jan Císař je i způsobem své řeči živoucím důkazem neutuchající intelektuální energie i smyslu pro humor a dramatično.


Připravil: Alena ZemančíkováTechnická spolupráce: Miloš Kot

Spustit audio