Osudy Leopolda Pospíšila

23. listopad 2015

Dobrodružství jménem antropologie. Rozhlasové vzpomínky amerického antropologa a právníka českého původu.

Pětidílné vzpomínky poslouchejte na Vltavě od 23. listopadu 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také v jednom článku na stránce Hry a literatura.


Příběh antropologa Leopolda Pospíšila je plný barev, výzev a někdy i bolestných a těžkých rozhodnutí. Poznamenala jej životní touha pochopit příčiny lidského jednání. Ve své výpovědi sděluje své zážitky a niterné vzpomínky z dobrodružných cest napříč časem a kontinenty. Touha nalézt podstatu lidství, která je nedotčená globální společností, jej zavedla například až na dalekou Papuu-Novou Guineu.

Emeritní profesor Yaleovy univerzity, právník, antropolog Leopold Pospíšil se narodil v roce 1923, a jak víme, minulé století přineslo mnohým životní zvraty, a tak ani jeho životní příběh není jednoduchý. Rodištěm se mu stala Olomouc, kde také vyrůstal. Velmi si vážil svého otce, známého olomouckého advokáta, matka pocházela z významné zlatnické rodiny.

Během studií na Slovanském gymnáziu, byl jako kvintán zatčen a vyslýchán gestapem. Tento „zážitek“ jej přivedl k aktivní účasti v protinacistickém odboji v době 2. světové války. Po osvobození studoval práva na Univerzitě Karlově v Praze. V únoru 1948 se účastnil pochodu vysokoškoláků na podporu prezidenta Edvarda Beneše, proti přijetí nástupu vlády KSČ. Počátkem března 1948 utekl před zatčením do Německa, následně se jemu a jeho manželce Zeně podařilo dostat se do USA. Zpočátku vystřídal mnoho zaměstnání, pracoval jako farmář, kovboj, pekař, hrobník či kostelník, poté studoval sociologii a filosofii na univerzitě v Oregonu a následně antropologii na Yale University v New Haven, kde působil až do roku 1993 jako profesor.

Zabýval se studiem ekonomické antropologie a založil moderní antropologii práva. Dlouhodobě zkoumal eskymácký kmen Nunamiutů a Kapauky na Nové Guineji. Terénní výzkum provedl také mezi tyrolskými sedláky v alpském údolí Obernberg. Během svého univerzitního působení vychoval řadu svých následovníků, mnozí jeho studenti patří mezi špičky v oboru.

Profesor Pospíšil přednášel na 54 univerzitách světa. Roku 1984 byl jmenován členem americké National Academy of Sciences. Od roku 1989 se do České republiky pravidelně vrací a přednáší na univerzitách v Praze a v Olomouci. Hovoří sedmi jazyky a jeho celoživotním krédem je, že se máme celý život učit a vzdělávat.


Připravila: Marie PolákováTechnická spolupráce: Ivana Možná

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu