Osudy Vladimíra Suchánka

7. září 2015

Vzpomínky českého grafika.

Poslouchejte na Vltavě od 7. září 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také v jednom článku na stránce Hry a literatura.


Patří k předním českým umělcům, grafikům, jejichž věhlas už dávno překročil hranice naší země. Do současnosti své dílo představil na více než sto padesáti výstavách po celém světě. Jeho rukopis je nezaměnitelný. Osobité poetické krajiny i charismatické tváře žen na jeho litografiích si s jiným autorem nespletete.

Vladimír Suchánek (nar. 1933) vyrůstal na Náchodsku a jeho dětství poznamenala druhá světová válka. V padesátých letech se rozhodl pro studium umění. Kvůli kádrovému škraloupu ale musel na rok do výroby a teprve pak se mohl ucházet o studium na vysoké škole. Nejprve to bylo na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity v Praze, kde studoval u profesorů Cyrila Boudy, Karla Lidického a Martina Salcmana. Po dvou letech pak přešel na vysněnou Akademii výtvarných umění, kde se stál posluchačem v grafické speciálce profesora Vladimíra Silovského.

Po absolutoriu Akademie ho manželství a rodina na čas vzdálila pražskému prostředí. Na počátku 60. let žil a pracoval v Mariánských Lázních. V roce 1965 ale už byl opět zpátky v Praze, takže mohl například navštívit koncert Louis Amstronga, který dodnes považuje za jeden ze svých největších hudebních zážitků.

Ostatně hudba – to je druhý život Vladimíra Suchánka. V dětství se od svého dědy naučil pár hmatů na klarinet. To mu ale stačilo, aby navždy propadl vášni pro tento nástroj. Ještě za gymnaziálních studií v Náchodě a v Novém Městě nad Metují hrával s dechovkou i s tanečními orchestry. Na počátku 70. let pak stál u založení dnes už legendárního hudebního souboru českých grafiků Grafičanka.

03465044.jpeg

Celý život Vladimíra Suchánka je bohatý na přátelská setkání. Mezi jeho kamarády patřili jak generačně starší umělci jako byl Kamil Lhoták, Jan Zrzavý, Zdeněk Sklenář nebo Josef Sudek, tak vrstevníci Ivan Urbánek, Jiří Anderle nebo Jaroslav Vožniak.

Kromě grafiky a malby se Vladimír Suchánek věnuje knižní ilustraci, tvorbě exlibris a také poštovních známek. Tu prozatím poslední vytvořil letos k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.

Vladimír Suchánek je členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar a plných dvacet let byl jeho předsedou. To se za celou téměř už stoletou historii tohoto sdružení žádnému z jeho předsedů nepodařilo.

Za své dílo získal Vladimír Suchánek řadu ocenění a poct. Od roku 1997 je členem Evropské akademie věd a umění, která sídlí ve Vídni. V roce 2006 se stal laureátem státního vyznamenání – medaile Za zásluhy v oblasti umění.


Připravil: Dominik MačasRežie: Miroslav Buriánek

Natočeno v Plzni.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.