Osudy – Zdenek Slouka (10 částí)

27. duben 2011

V cyklu Osudy uvádíme desetidílné rozhlasové vzpomínky politologa a publicisty, někdejšího redaktora Lidových novin, Radia Svobodná Evropa a emeritního profesora Columbijské a Lehihg univerzity Betlehem v Pensylvánii. Naposledy přednášel na Karlově univerzitě. Od roku 1992 žije trvale v Praze. Vyprávění Zdenka Slouky patří do Programu stanice Vltava k 60. výročí zahájení československého vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Zdenek Slouka se narodil 13. srpna 1923 v Brně v rodině legionáře. Jeho dětství ovlivnila atmosféra první republiky, otcova výchova, setkávání s otcovými druhy z legií a dokonce i setkání s prezidentem T. G. Masarykem. Studoval na reálném gymnáziu v Brně, v roce 1943 maturoval. Za války působil v protinacistickém odboji. V letech 1945-1948 studoval sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, byl žákem vynikajícího sociologa Inocence Bláhy. V tomto krátkém období omezené svobody působil zároveň jako redaktor a editor v brněnské redakci Lidových novin.

Po únorovém puči roku 48 začal okamžitě pracovat v odboji protikomunistickém – s přítelem, spolužákem a později rovněž sociologem Jiřím Nehněvajsou vybudovali síť spolupracovníků a cestu pomáhající lidem k odchodu do exilu. Když mu hrozilo zatčení, musel odejít ze země i on.

Nechceme a nemůžeme podrobně vylíčit všechny peripetie života profesora Zdenka Slouky. Při příležitosti 60. výročí zahájení vysílání připomeňme zejména jeho působení v Radiu Svobodná Evropa. V roce 1954 Zdenek Slouka právě opustil zaměstnání a zajištěnou existenci nedaleko Washingtonu, kde pracoval jako analytik pro Pentagon. Chtěl studoval na univerzitě a to mu jeho nadřízení nechtěli dovolit. S manželkou se přestěhovali do New Yorku. Marně však v té době hledali místo. Zdeněk Slouka zamýšlel pracovat jako noční vrátný, aby měl přes den čas na studium. Náhodou potkal Jana Stránského, s nímž se znal z redakce poválečných Lidových novin. Ten ho zavedl do kanceláře Radia Svobodná Evropa za Ferdinandem Peroutkou. Byl přijat a ve Svobodné Evropě strávil deset let.

Psal komentáře o zahraniční politice a denně je četl pod pseudonymem Zdenek Šelepa. Ferdinand Peroutka jej dokonce zamýšlel jmenovat do funkce šéfredaktora mnichovské redakce. Zdeněk Slouka však v té době už uvažoval o dráze univerzitního pedagoga a odešel přednášet na Columbijskou univerzitu.

Rozhlasové vzpomínky Zdenka Slouky připravil Jiří Vondráček.

Odvysílané díly si můžete poslechnout také na stránce i-radio, kde je archiv pořadu Osudy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.