Pavel Brycz: Karla

22. únor 2011

Druhým autorem uvedeným v cyklu Vinohradská dvanáctka bude Pavel Brycz. V komedii Karla těží ze své zkušenosti pedagoga. Hlavním hrdinou je gymnazista Karel, tak trochu průšvihář, který musí zvolit velmi svéráznou formu obživy, aby vyřešil svou kritickou rodinou situaci.

Pavel Brycz má s rozhlasem už bohaté zkušenosti. Jeho povídky pro děti byly uváděny v dětských pořadech Tu rádio a Rádio na polštář na stanici Praha. V letech 2005–06 zde uváděl svůj vlastní autorský pořad Kouzelný svět Pavla Pavla neboli matematicky Pavla na druhou. Pavel Brycz vyrůstal v severočeském Mostě, jehož atmosféru zachytila jeho povídková prvotina Hlava Upanišády a kniha Jsem město, za kterou získal v roce 1999 Cenu Jiřího Ortena. Jeho knižním debutem v oblasti dětské literatury je kniha Kouzelný svět Gabriely s ilustracemi Šárky Zíkové (2006), nominovaná na Magnesii Literu 2007.

V roce 2008 uvedla Česká televize třináctidílný animovaný večerníček Dětský zvěřinec podle jeho námětu a scénáře. Za román Patriarchátu dávno zašlá sláva získal v roce 2004 Státní cenu za literaturu. V roce 2005 mu byla udělena zvláštní cena za scénář komediální dramatické pohádky Neberte nám ptáka Loskutáka na festivalu Prix de Bohemia v Poděbradech.

V hlavní roli rozhlasové hry Pavla Brycze Karla uslyšíte Kryštofa Hádka, inscenaci nastudoval režisér Vlado Rusko. Premiéru vysílá Český rozhlas 3 – Vltava 22. února 2011 ve 21.30 hodin. O autorovi a jeho hře se dočtete i v Týdeníku Rozhlas 8/2011.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.