Pavol Rankov: Stalo se prvního září (anebo někdy jindy)

19. listopad 2011

Pavol Rankov (nar.1964) působí na Univerzitě Komenského v Bratislavě a jako autor povídek patří k předním slovenským spisovatelům. Za svůj první román Stalo se prvního září, který vydalo brněnské nakladatelství Host, získal Cenu Evropské unie za literaturu a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera.

Tento „historický román od roku 1938 do roku 1968“ je příběhem tří kamarádů – Čecha Honzíka, Maďara Petra a Žida Gabriela. Začíná 1. září na koupališti v Levicích. Je to poslední klidné léto, kdy se ještě mohou hádat o tom, který z nich získá lásku krásné Marie. O rok později – 1. září 1939 je Honzík s rodiči vyhnán do Protektorátu, konkrétně do Brna. Petr a Gabriel zůstávají v Levicích, které jsou už součástí Maďarska. Chlapci dospívají ve světě plném zvratů a strachu, jejich život, to je vlastně nepřetržitý boj o život. Děj románu se přesouvá na několik kapitol do Izraele nebo do Ameriky. Jeden druhému se ztrácejí a vzdalují, ale hrou osudu i silou vzájemného přátelství se zase setkají. Významnou roli v tom hraje dívka Mária, kvůli níž pořádají své pravidelné plavecké závody vždy 1. září.

V jednom rozhovoru Pavol Rankov řekl, že jako modelového čtenáře si představuje dvacetiletého studenta, pro kterého všechna historická fakta, události a osoby by měly být něčím známé. Mezi skutečnostmi, které jsou dosud v živé paměti, je i vědomí o společném státě a společných osudech příslušníků různých národností, kteří v něm žili.

Četbu na pokračování z románu Stalo se prvního září z překladu Miroslava Zelinského připravila Eva Willigová. Účinkují Dana Černá, Lukáš Hlavica, Miroslav Táborský a Martin Matejka. Režie Ivan Chrz. (30 min)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.