Per Olov Enquist: Faidra (1/2)

14. říjen 2014

První ze dvou dílů rozhlasové inscenace. Seversky drsná parafráze antického mýtu z pera švédského dramatika a spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 14. října 2014 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 20. října 2014.


Ve svém zpracování tragického příběhu žádostivé Faidry a mladého Hippolyta bylo Per Olovu Enquistovi hlavní inspirací zpracování francouzského dramatika Jeana Racina, jehož premiéra se konala 1. ledna 1677.

Víc než klenutost příběhu však z Enquistova nazírání vystupují výrazné, propracované postavy, kterým vtiskl neústupnost, pevné morální zásady, ale i zranitelnost pod maskou blahosklonnosti či naivity.


Osoby a obsazení: Faidra (Johanna Tesařová), Hippolytos (Ivan Trojan), Theramenes (Vladimír Brabec), Oinone (Antonie Hegerlíková), Aricie (Věra Hučínová), Theseus (Josef Vinklář), uklízeč (Soběslav Sejk) a vypravěč (Vladimír Fišer)

Autor: Per Olov Enquist Překlad a rozhlasová úprava: Zbyněk ČerníkDramaturgie: Jiří HubičkaHudba: Petr MandelRežie: Lída Engelová

Natočeno v roce 1998.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.