Per Schreiner: Zpátky na Luční vrch

24. duben 2012

Rozhlasová hra norského dramatika Pera Schreinera Zpátky na Luční vrch získala cenu Radia France na festivalu Prix Europa. V hořké komedii o dobře situovaném muži středního věku, jehož životní a rodnou idylku zvrátí nečekaná automobilová nehoda, si autor ironicky pohrál s módním tématem reinkarnace - stěhování duší zemřelých do nových těl. V hlavní roli se představí Oldřich Kaiser.

Kdo by dnes nechtěl bydlet na dobré adrese! V norském hlavním městě Oslo je takovou dobrou adresou ulice Tuengen Allée - Luční vrh. Hrdina rozhlasové hry Návrat na Luční vrh Sverre má právě v téhle vyhlášené ulici dům a u něho zahradu s velkým bazénem. Sverre si toho – i svého dobrého zaměstnání – považuje. Žije nevzrušívým životem spořádaného občana, který vždy ze zaměstnání pospíchá do své luxusní vily, kde ho čeká půvabná a milující manželka Gerd a dobře vychované děti. Tahle středostavovská idylka by mohla pokračovat až k pohádkovému konci: „a žili štastně až do smrti“. Do Sverrova života však jednohodne zasáhne nešťastná autonehoda.

Sverre se probudí v nemocnici, jeho hlava i pamět jsou v pořádku, jen se nemůže se hýbat. Má žízeň. K jeho zděšení mu místo nápoje nabídne neznámá žena k napití svůj prs. Sverre si s hrůzou uvědomí, že vězí v cizím těle. Se svou reinkarnací v tělíčku novorozence, kterého si štastní rodiče záhy odvezou domů a který je rozmazlován celou rodinou, se Sverre nehodlá smířit. Hlasitě protestuje, ale navenek vydává jenom dětské žvatlání. Rozhodne se proto trpělivě čekat, až se naučí chodit, a pak se konečně vydá zpátky do svého domu na Lučním vrchu, kde ho jistě všichni netrpělivě čekají. Všechno však dopadne trochu jinak, než si Sverre – ted již malý Håkon – představuje.

Hořká norská komedie Pera Schreinera se s velikým úspěchem a v režii zkušeného režiséra Steinara Berthelsena poprvé představila mezinárodnímu publiku v roce 2005 na festivalu Prix Europa v Berlíně, kde získala speciální cenu sponzorovanou stanicí Radio France. Byla poté nastudována mnoha evropskými rozhlasovými stanicemi. V Českém rozhlase ji nastudoval režisér Ivan Chrz, který ve spolupráci s hudebním režisérem Michalem Ratajem natočil hru moderními rozhlasovými prostředky ve svižném tempu a s mnoha zvukovými efekty. Hru přeložil František Frohlich. V hlavní roli muže, který se znovu narodil, uslyšíte Oldřicha Kaisera.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio