Pět her Williama Shakespeara exkluzivně na webu Vltavy

18. duben 2014

Stanice Vltava se rozhodla umístit 23. dubna exkluzivně na web pět her Williama Shakespeara, jehož 450. výročí narození si v tento den připomene celý svět. Co víc, hry budou posluchačům k dispozici pro on-line poslech po dobu dvou týdnů na webu stanice Vltava.

Na web poskytneme zdarma celkem pět her nejslavnějšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. Hry Richard III., Zkrocení zlé ženy, Othello, Sen noci svatojánské a Timon Athénský posluchači najdou na webu Hry a literatura po dobu dvou týdnů.

„Hry Williama Shakespeara nás provází již více jak čtyři století. A zápletky, ač je většinou známe, nás nepřestávají bavit. Shakespearovy hry milujeme i proto, že jeho postavy dávají nádherný prostor hercům, což ti nejlepší dokáží znovu a znovu využít,“ říká Martin Velíšek, dramaturg stanice Vltava.

V on-line nabídce proto uslyšíte Báru Hrzánovou, Otakara Brouska, Jiřího Adamíru, Borise Rösnera a další skvělé herce. Ke každé hře bude k dispozici také poutavý komentář Martina Hilského.

02421876.jpeg

Shakespearovské slavnosti ve vysílání stanice Vltava vyvrcholí v sobotu 26. dubna ve 14 hodin premiérou nové inscenace tragédie Julius Caesar. Autor se nechal, jako mnohokrát, inspirovat antickými dějinami. V dramatické zkratce předvedl události předcházející jedné z nejslavnějších politických vražd – atentátu na Caesara a následné osudy spiklenců. Je lepší demokracie zmítaná nesváry nebo vláda charismatického vůdce? William Shakespeare klade překvapivě aktuální otázky o technologii moci. Titulní roli ztvárnil Alois Švehlík, slavný a často citovaný monolog Marca Antonia si mohou posluchači vychutnat v podání Igora Bareše. Hra bude na webu k dispozici po dobu jednoho týdne.

02564480.jpeg

Vltava se bude fenoménu Shakespeare věnovat téměř celý týden. Osobitý autorský Kabaret Shakespeare Lucie Trmíkové a Jana Nebeského, inspirovaný Shakespearovými sonety, který se stal jednou z největších divadelních událostí minulé sezony, uvede v úterý 22. dubna v 21.30 hodin.

autoři: Martin Velíšek , Lenka Pitronová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.