Petr Jakovlevič Čaadajev: Z Filozofických listů

31. březen 2015

Úryvek z proslulé knihy ruského myslitele.

Poslouchejte na Vltavě 31. března 2015 v 15:05. Po odvysílání se esej objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 6. dubna 2015.


P. J. Čaadajev zaujímá v historii ruské kultury velmi osobité místo. Jeho duchovní tvářnost se rýsuje na pozadí sporů mezi slavjanofily a západníky, pravoslavnými a ateisty, romantiky a ranými pozitivisty a materialisty. P. J. Čaadajev se nepřidržoval názorů žádné z těchto skupin, ale měl vypracovanou vlastní ucelenou soustavu myšlení, kterou ovšem ruská společnost neakceptovala.

Z Čaadajevových osmi Filosofických listů, napsaných francouzsky a adresovaných K. D. Panovové, byl publikován pouze první, který ruskou společnost nelítostně kritizuje. Vyjadřuje zármutek z hluboké kulturní a duchovní propasti mezi Ruskem a Evropou. Obdivuje kulturní a civilizační vliv křesťanství na západní kultury a společnosti, který podle něho v Rusku zcela chybí.

„Nemáme žádnou tradici, žádné dějiny, které by vychovaly náš lid. Nemáme minulost ani budoucnost. Jsme izolováni od ostatního lidstva, chybí nám jakýkoli vlastní vývoj, jakýkoli skutečný pokrok. (...) Máme obrovskou zemi, ale duchovně jsme zcela bezvýznamní, jako mezera v řádu světa.“


Čte: Alfred Strejček

Autor: Petr Jakovlevič Čaadajev Překlad: Ladislav ZadražilPřipravila: Dagmar OravováRežie: Josef Melč

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.