Petr Kolečko: Učitel malby

26. duben 2011

Podoby lidského štěstí bývají různé, stejně jako cesta, kterou se k němu dá dojít. Překvapivá může být i cena, kterou za to člověk platí. Tragikomedií Petra Kolečka o comebacku zkrachovalého malíře, kterého v rozhlasové inscenaci režiséra Dimitrije Dudíka hraje Jan Hartl, pokračuje na Českém rozhlase 3 – Vltava cyklus původních rozhlasových her Vinohradská 12.

Petr Kolečko je absolvent režie a dramaturgie na pražské DAMU. Jeho hra Britney Goes to Heaven, kterou uvedlo ostravské divadlo Petra Bezruče, byla přeložena do angličtiny a v prosinci 2007 byla prezentována formou scénického čtení v Immigrants Theatre v New Yorku. Hra Soumrak bodů, kterou napsal jako svůj bakalářský projekt na DAMU a která se v sezóně 2007/2008 uváděla v pražském divadle DISK v rámci inscenace Mužské záležitosti, byla nastudována Českým rozhlasem Vltava. Hra Láska, vole, která získala Cenu Evalda Schorma za rok 2007. V pražském divadle A studio Rubín, kde je i uměleckým šéfem a dramaturgem (od 2009) uvedl autorské projekty Zlatý prsten Jana Třísky, Kauza Salome, Soprán ze Slapské přehrady, Díra, Kouzelník. S Tomášem Svobodou napsal „hru se zpěvy“ Jágr, Kladeňák (SD Kladno 2009) a alternativní muzikál Pornohvězdy (Roxy 2010). Petr Kolečko působil také v týmu scénáristů seriálu Českého rozhlasu Život je pes, je podepsán i pod scénářem k televiznímu seriálu Okresní přebor.

Původní rozhlasovou hru Petra Kolečka Učitel malby nastudoval režisér Dimitrij Dudík, v hlavních rolích uslyšíte Jana Hartla, Libuši Šafránkovou a Lucii Pernetovou. Premiéru vysíláme v rámci cyklu Vinohradska 12 v úterý 26. dubna od 21:30.

Po odvysílání najdete hru k poslechu od 27. dubna do 3. května na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.