Petr Pýcha: Víc než Paříž

29. leden 2016

Dramaloci z Dobříše.

Poslouchejte na Vltavě 29. ledna 2016 v 9:30. Po odvysílání se dramaloci objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 4. února 2016.


Pro pravidelné posluchače rozhlasových her už není to trochu podivně znějící slovo „dramaloci“ neznámým pojmem. Vědí, že se za ním skrývá krátká hra, ve které podstatnou úlohu hraje město, do něhož je zasazen její příběh.

03004797.jpeg

Po karlovarské Malé rybě a Podletí z Lomnice nad Popelkou je připravena nová premiéra - tentokrát z Dobříše s názvem Víc než Paříž. Stejně jako pod oběma předcházejícími tituly, je i pod očekávanou novinkou podepsán dramatik Petr Pýcha (Podletí však napsal společně s Jaroslavem Rudišem).

03557116.jpeg

Dobříšské zastavení situoval do místní hospody, kam se vcelku náhodou uchýlí před letním vedrem Jirka - docela obyčejný chlapík živící se jako servisman bazénů a večer ho doma čeká grilovačka s přáteli. Ale jemu se úplně nechce… a nechce se mu ani zpovídat se netrpělivé přítelkyni, co ho pronásleduje svými telefonáty.

Se znatelně větším potěšením si nechá od servírky Marty a štamgasta Josefa vyprávět o dobříšském zámku, který dlouhá léta sloužil jako Domov spisovatelů. Pan Josef tam celý život dělal zahradníka a znal je všechny – Nezvala, Kainara, Drdu… A ví o nich ledacos. Marta zase mezi vymýváním sklenic a roznášením obědů recituje poezii. Podle Josefa takovou schopnost „má dneska hodně mladejch na Dobříši“. Jenže Jirka není zdejší a básničky si pamatuje stejně dobře a snadno jako Marta. Nebo že by i on tady měl k vlastnímu překvapení svoje kořeny?

Dramatickou miniaturu se vzpomínkou na časy, kdy Dobříš bývala víc než Paříž připravil režisér Jan Vejnar. S prací tohoto mladého tvůrce, pro něhož je jinak těžištěm tvorby film, se mohli posluchači setkat dosud při vysílání jeho autorské inscenace Schůze garážového družstva (připravenou v loňském roce pro cyklus Hry a dokumenty nové generace) či v rámci projektu Hrdinové s otazníkem, pro který připravil hru věnovanou Janu Antonínu Baťovi. Ke spolupráci na dramaloci Víc než Paříž vyzval Petra Lněničku, Pavlu Beretovou a Josefa Somra.

03270430.jpeg

Účinkují: Petr Lněnička, Pavla Beretová a Josef Somr

Autor: Petr Pýcha Dramaturgie: Klára NovotnáRežie: Jan Vejnar

Natočeno v roce 2016.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

Spustit audio